Kaszás Attila-díj - Kiss Mari, Kristán Attila és Mészáros Tibor a jelöltek

 

Kiss Marit, Kristán Attilát és Mészáros Tibort jelölték idén a Kaszás Attila-díjra. A három színművész közül a közönség választja ki azt, aki átveheti az elismerést augusztus 29-én az országos színházi évadnyitón a debreceni Csokonai Nemzeti Színházban.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a jelölteket bemutató keddi budapesti sajtótájékoztatón elmondta, hogy az idei évtől az Emberi Erőforrások Minisztériuma - egyik háttérintézményén, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.-n (MANK) keresztül - átvállalta a Hegyvidéki Önkormányzattól a díjjal kapcsolatos szervezői feladatokat és a pénzügyi háttér biztosítását.

 

kaszasattila


Azzal kapcsolatban, hogy az elismerést idén először az országos színházi évadnyitón adják át, az államtitkár hangsúlyozta: ezzel két nagyon szép kezdeményezés kapcsolódik össze. Mint az MTI-nek elmondta, elképzelése szerint a díjat a következő években is az országos színházi évadnyitón fogják átadni.


Tájékoztatása szerint a magyar nyelven játszó színművészek szakmai és emberi elismerését és Kaszás Attila színművész szellemi hagyatékának ápolását szolgáló díj 500 ezer forinttal jár.


Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere a Mozaik Művészegyesülettel közösen, 2008-ban alapított díjról szólva felidézte, hogy olyan elismerést szerettek volna létrehozni, amelynek odaítélésébe a kormány nem szól bele, a színészek ítélik oda. "E tekintetben következetesek vagyunk, a mostani kormány sem szól bele ennek a díjnak az odaítélésébe" - jegyezte meg.


Kiemelte: ez már akkor sem volt tipikus önkormányzati feladat, az elmúlt négy évben - mióta a közönséget is bevonták a szavazási eljárásba - pedig különösen túlnőtt rajtuk, ez a szervezési munka már több, mint amit egy önkormányzat magára tud vállalni.


Mint megjegyezte, az idén nyolcadik alkalommal odaítélendő díj rangját már nem az alapítók, hanem a díjazottak névsora adja.

 

kaszas dij2015 jeloltek


Vasvári Csaba, a Mozaik Művészegyesület alelnöke elmondta, hogy a magyar nyelvű színházak saját társulatuk egy-egy tagját javasolhatták a díjra. Az idén 34 nevezés érkezett. A nomináltak a második szakaszban önmaguk közül, titkos szavazással választották ki a továbbjutó három színészt. "Ez jó lehetőség arra, hogy a szakmánk önbecsülése növekedjék, hogy ünnepeljük a szakmánkat" - fogalmazott.


Elmondta: a szavazási eljárás harmadik, utolsó fordulójába jutott jelöltek közül Kiss Mari a szombathelyi Weöres Sándor Színház, Kristán Attila a Nemzeti Színház, Mészáros Tibor a debreceni Csokonai Nemzeti Színház művésze.


Felidézte, hogy a díjat 2008-ban Szarvas József, 2009-ben Nemes Levente, 2010-ben Mátray László, 2011-ben Mucsi Zoltán, 2012-ben Bányai Kelemen Barna, 2013-ban Borovics Tamás, tavaly pedig Nagy Alfréd, a sepsiszentgyörgyi Tamás Áron Színház társulatának tagja vehette át.


Hóvári János, a MANK főigazgatója elmondta, hogy a közönség szavazatait június 1-jétől július végéig várják awww.kaszasattiladij.hu oldalon és telefonon.


Az idei díjátadónak otthont adó debreceni Csokonai Nemzeti Színház igazgatója, Ráckevei Anna kiemelte: a jubileumi, 150. évadukban emeli az ünnep fényét a díj átadása, és a társulat tagja Mészáros Tibor ezáltal is reflektorfénybe kerül. Mint kiemelte, a színész a társulat egyik motorja, méltán szavaztak rá kollégái.

 

süti beállítások módosítása