A miskolci Don Giovanni a Kulturális Fővárosban

 

A Miskolci Nemzeti Színház Don Giovanni előadása képviseli Magyarországot Plzeňben, Európa Kulturális Fővárosában.

A Miskolci Nemzeti Színház előadása az Armel Opera Festival szervezésében Plzeňben, az Európa Kulturális Fővárosa programsorozatán képviseli Magyarországot július 6-án 19 órakor. A szereplők és a kórus is tanulja eredeti, olasz nyelven az operát, amelyet május 30-án a miskolci közönség is láthat.

 

A tavalyi évben a vidéki operaelőadásokat felvonultató PRIMAVERA'14 Fesztivál előadásaira heteken keresztül szavazhatott a közönség az Armel Opera Festival Facebook-oldalán. A közönségszavazásban nagyon szoros verseny volt a Miskolci Nemzeti Színház Don Giovanni és a Szegedi Nemzeti Színház Simon Boccanegra előadása között.

 

 

Végül a szakmai zsűri döntött! A Miskolci Nemzeti Színház Don Giovanni előadása nyerte el a PRIMAVERA’14 fődíját. A döntés értelmében Szabó Máté miskolci rendezése képviselheti Magyarországot a 2015-ös plzeňi Európa Kulturális Fővárosa programsorozaton.

 

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója és Csák Balázs, az Operaportál ügyvezetője a közönség szavazatait is figyelembe véve hozta meg döntését, melyet így indokolt: 

 

 „Pilsenbe a színpadilag legizgalmasabb produkciót kerestük, ezért alakult így a sorrend, ezúttal a zenei értékek tömkelegét felvonultató Szeged a második helyre került. Szabó Máté friss, sziporkázó miskolci rendezése olasz áttanulás esetén vendégeskedhet az Európa Kulturális Fővárosa programban.”

A tavalyi magyar nyelvű bemutató után így júliusban Európa Kulturális Fővárosában eredeti nyelven hangzik majd el Mozart talán legmélyebb, legfelkavaróbb és legellentmondásosabb operája.

 

Don-Giovanni Miskolc

Molnár Ágnes és Haja Zsolt (fotó: Nagy Attila)

 

A Miskolci Nemzeti Színház modern feldolgozásában egy mindenkori Don Giovanniról kapunk összetett képet. Hagyomány és újítás a színpadon, mert az előadás nem Giovanniról szól csupán, hanem a vele érintkezők énjében végbemenő változásról. Arról, hogy miként viselik a hiányát, illetve az életet, miután útjuk keresztezte az övét. Az előadás egyben kommentár a modern emberről – ez Mozart Don Giovannija, ahogy Szabó Máté rendező látja.

 

Május 30-án a miskolci előadáson, és július 6-án Plzeňben is Haja Zsolt (Don Giovanni), Cseh Antal (Leporello), Kozár Alinka (Donna Anna), Decsi István (Don Ottavio), Herczenik Anna (Donna Elvira), Molnár Ágnes (Zerlina), Kelemen Dániel (Masetto) látható. A Kormányzó szerepét Cser Krisztián énekeli.

 

süti beállítások módosítása