Marton László is az MMA tagja lett

Megtartotta éves közgyűlését csütörtökön a Magyar Művészeti Akadémia (MMA). Az eseményen adták át az akadémia köztestületi díjait, valamint öt új rendes és tizenegy új levelező tag felvételéről döntöttek.

Az akadémia Nagydíját Tornai József költő, műfordító, a nemzet művésze; az Életműdíjat pedig Kallós Zoltán néprajztudós, szintén a nemzet művésze vehette át. Az MMA Aranyérmét Nagy Elek üzletembernek ítélték oda, Művészeti Írói Díjában részesült Kernács Gabriella művészettörténész, a Kováts Flórián-emlékérmet Juhász Judit Kazinczy- és Pethő Sándor-díjas rádiós újságíró kapta.


A tagozatok javaslata alapján az MMA közgyűlése rendes taggá választotta Szűcs Endre építészt, Szurcsik József képzőművészt, Szarvas József színművészt, Ferdinandy György írót, költőt és Sára Ernő grafikust. Levelező taggá választották Vesmás Péter építészt, Ternovszky Béla rajzfilmrendezőt, Horváth Péter rendezőt, Csernyus Lőrinc építészt, Márkus Béla irodalomtörténészt, Lajta Gábor festőművészt, Andrásfalvy Bertalan néprajzkutatót, Baráth Ferenc grafikust, Marton László rendezőt, Jánosi András népzenészt és Hőna Gusztáv harsonaművészt.

 

mmaakademia


Az elnökség ajánlására tiszteletbeli taggá választották Anthony Gall építészt, Mőcsényi Mihály tájépítész professzort, Pollák Róbert múzeumigazgatót és Tímár Sándor koreográfust.


A közgyűlésen megtárgyalták a köztestület 2014. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló jelentést és az MMA tavalyi közhasznúsági jelentését. Az idei költségvetés elfogadás után az akadémia Alapszabályának módosításáról tárgyaltak, majd határozatot hoztak arról, hogy az MMA Népművészeti Díja az Erdélyi Zsuzsanna-díj - A Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Díja elnevezést kapja.


A közgyűlésen meghallgatták az MMA elnökének, főtitkárának és a különböző testületek vezetőinek beszámolóit is.


Fekete György, az MMA elnöke a köztestület éves munkáját értékelve elmondta: 74 fővel bővült, így már 311 nem akadémikus köztestületi tagja van az akadémiának. A Műcsarnokról szólva kifejtette, hogy be kell tervezni az épület felújítását, mert komoly építészeti problémák vannak.


Az eredmények között említette, hogy együttműködési megállapodást kötöttek a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alappal (MTVA), valamint a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával. Az elnökség a Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet működését segítő tanácsadó testületet hozott létre, amely már kétszer ülésezett ebben az évben, emellett programbizottságot alakítottak.


Aknay János Kossuth-díjas festőművész, az MMA rendes tagja, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének (MAOE) elnöke a közgyűlésen kritikával illette az MMA Nemzeti Szalon sorozatában a Műcsarnokban látható Itt és most című kiállítást. Úgy vélte: az valójában nem szalon, hanem kurátori tárlat és nem egyeztethető össze az akadémia szellemiségével. Véleménye szerint a kiállítás megsértette a magyar képzőművészek többségét, köztük neves alkotókat, akiket nem hívott meg a szerinte "tájékozatlan és felkészületlen" kurátor. A tárlat nem a valós és reális képet mutatja a kortárs képzőművészet helyzetéről - hangsúlyozta.


Az MMA elnöke erre reagálva kifejtette, hogy megadták a Műcsarnoknak azt a szabadságot, amely megilleti, hiszen ezzel a feltétellel kapták meg a kiállítóhelyet. Hozzáfűzte: a kiállítással kapcsolatban az MMA képzőművészeti tagozatának testülete konzultált a rendezőkkel.


Dávid Katalin Széchenyi-díjas művészettörténész a kritikára válaszul hangsúlyozta: nem lehet elvonni a jogot a kurátortól, hogy a saját tudományos elképzelése, lelkiismerete szerint rendezzen meg egy tárlatot. Olyan tárlat nem volt és nem lesz, amely minden szempontnak megfelel - szögezte le.

 

süti beállítások módosítása