Véget ért a Thealter U21 plusz Szegeden

7 nap alatt 11 előadás az Aperitifen, premier Szegeden és Temesváron, az Európai Fesztivál Szövetség minősítése – mozgalmas hetet zárt a szegedi MASZK Egyesület.

 

A MASZK beszámolója:


Az idén 25 éves THEALTER fesztivál „kistestvére”, a kifejezetten az utánpótlást bemutató-bevezető THEALTER U21 plusz kisfesztivál szintén jubilál. Idén ötödik alkalommal rendezik meg a fiatal alkotókra fókuszáló rendezvénysorozatot, ismét két felvonásban - az elmúlt héten 11 izgalmas előadással várták a közönséget a Régi Zsinagógában a tavaszi programsorozatra. A kisfesztivál nyitó estéjén Gergye Krisztián rendezésében volt látható a Merénylet - De Sade úr betanításában, többek között Takács Kati, Egri Márta, Fullajtár Andrea és Kerekes Viktória lépett színpadra Tamara Barnoff divattervező különleges ruháiban.

 

gergye merenylet reveszrobert

Merénylet (fotó: Révész Róbert)


A szentesi Horváth Mihály Gimnázium és a debreceni Ady Endre Gimnázium tanulói képviselték a legfiatalabb korosztályt a fellépők között. Látható volt a Kaposvári Egyetem negyedéves színészhallgatóinak nagyszerű Borbély Szilárd-adaptációja, és sikerrel mutatkozott be Szegeden a Trojka Színházi Társulás is a Cleansed című fizikai színházi előadással. A Manna Produkció és a Zsámbéki Színházi Bázis az Állampolgári ismeretek című felkavaró produkcióban a tizenévesek helyzetének, problémáinak, útkeresésének bemutatásával adott látleletet a társadalom jelen állapotáról. Zajos sikert aratott a Bob és Bobék Orchestra különleges verskoncertje, amely Weöres Sándor kevésbé ismert alkotásait szólaltatta meg a harmadik évezredre hangolva.


A kisfesztiválon láthatta először a szegedi közönség a Manna Produkció és a MASZK Egyesület koprodukciójában készült projekt_LULU* című előadást, amelyet Geréb Zsófia, az SZFE végzős rendezőhallgatója Frank Wedekind századfordulós drámája és kortárs dokumentarista szövegek felhasználásával állított színpadra. A programsorozatot jól ismert, nagyszerű művészek alkotása zárta: a színészi pályáját Szegeden indító Molnár Piroska Jordán Tamás társaságában idézte meg a drámaíró G. B. Shaw és az ünnepelt színésznő, Mrs. Patrick Campbell különleges kapcsolatát a Rózsavölgyi Szalon Tisztelt Hazudozó! című előadásában.

 

rozsavolgyi tisztelthazudozo reveszrobert

Tisztelt hazudozó (fotó: Révész Róbert)

 

A szegediek a mostoha időjárás ellenére újra bizalmat szavaztak a fiataloknak: a tavaszi felvonásban a Régi Zsinagóga 95%-os kihasználtsággal működött, közel 800 nézőt láttak vendégül az előadásokon, közöttük örvendetesen sok fiatalt. A siker titka, hogy olyan produkciókat választottak, amelyek bizonyítják: bőven van tehetséges utánpótlás, és hogy az elkötelezett fiatal alkotóknak nem csak van mondandójuk magukról, a világról, a világnak, de megvan a technikai tudásuk, szakmai felkészültségük, hogy ezt a közönség széles rétegei számára érthetően és élvezhetően öntsék színpadi formába. A MASZK Egyesület elkötelezett a folytatást illetően: biztosak benne, hogy továbbra is lesz miből válogatni, remélik, hogy pályázataik idén sikert aratnak, és bíznak benne, hogy ősszel is módjuk lesz összeállítani egy hasonlóan erős, változatos keresztmetszetet a legfiatalabbak munkáiból.

 

A kisfesztivállal egy időben érkezett fordulópontjához a THEALTER fesztivál történetének egyik legnagyobb volumenű vállalkozása: a temesvári TESZT Fesztivál nyitóelőadásaként sikerrel mutatták be a Manipulációk című koprodukciós előadást, amely öt régiós színházi intézmény és fesztivál közös projektje. Az együttműködésben részt vesz a szlovén Via Negativa színházi csoport, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház és az újvidéki INFANT fesztivál. Az előadás nyitja majd július 17-én a 25. THEALTER-t Szegeden, míg június végén az újvidéki INFANT fesztiválon, szeptemberben a ljubljanai EX PONTO fesztiválon, novemberben pedig a szabadkai Desiré fesztiválon vendégszerepel.

 

manipulaciok teszt

Manipulációk (fotó: MASZK)

 

Ugyancsak örömteli, hogy a THEALTER – és koprodukciós partnerei, a TESZT Fesztivál és a Desiré Fesztivál – megkapta az Európai Fesztivál Szövetség (EFA) EFFE-minősítését (www.effe.eu). Az EFFE (Európa a Fesztiválokért, a Fesztiválok Európáért) program, melyet Magyarországon a Magyar Fesztivál Szövetség koordinál, olyan új, nemzetközi fesztiválközösséget teremt, amelynek tagjai ugyanúgy elkötelezettek a művészetek, a művészeti értékek, mint a helyi közösség és az európai értékek iránt. Az EFFE platformja friss információval látja el a fesztivállátogatókat világszerte, arra ösztönözve a szakmabelieket és a széles közönséget egyaránt, hogy vegyenek részt az európai fesztiválok színesítésében. Mindenek előtt azonban az EFFE – a minősítéssel – szeretné elismerni a fesztiválszervezők mindennapos, helyben, az adott közösséggel végzett munkáját, a művészeti szcénáért kifejtett kiemelkedő erőfeszítését. A 2015-2016-os EFFE-minősítetteket, 31 ország 761 fesztiválját egy online és egy nyomtatott fesztiválkalauz mutatja majd be, segítve a fesztiválokat abban, hogy átléphessék határaikat és a fesztiválszervezők és egyéb szereplők, vagy akár a fesztiválközösségek között új kapcsolatok jöhessenek létre. A kalauz az Európán kívüli közönség számára is tájékozódási pontként szolgálhat az európai fesztiválkínálatot illetően.


Darko Brlek, az Európai Fesztivál Szövetség elnöke kifejtette: „Örülök, hogy az EFA a már kiépített hálózatát egy új platform kialakítására használja fel, amely a fesztiválszcéna erős támogatására számíthat, és amely így valóban képes összekötni a közönséget egy sor kiváló és egymástól nagyon különböző fesztivállal. Az EFFE mindezt egy egyedi fesztiválközösség megteremtésével érte el – igazi adomány ez az európai kultúra számára, melynek hihetetlen sokszínűsége éppen Európa fesztiváljaiban ölt testet.”

 

 

Forrás: MASZK

 

 

süti beállítások módosítása