Sara Danius az irodalmi Nobel-díjat odaítélő akadémia első női vezetője

Hétfőtől Sara Danius személyében első ízben áll női vezető az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémia élén.

Az esztétika- és irodalomprofesszor Peter Englund történész-írótól vette át az "állandó titkár" tisztségét. 

 

Sara Danius


Az 52 éves Sara Danius a hatodik nőként 2013-ban, Knut Ahnlund halála után került be az irodalmi Nobel-díjról döntő testületbe. Ő az első nő a III. Gusztáv király által 1786-ban a svéd nyelv és irodalom ápolására alapított, hagyományosan férfiak uralta Svéd Akadémia élén. Egyéb teendői mellett az akadémia állandó titkárának feladata bejelenteni minden évben az irodalmi Nobel-díj győztesét. A testület maga választja meg tagjait, a tagság egy életre szól. 


 Danius a Södertörn Egyetem esztétikaprofesszora, de irodalomtudományt is tanít az Uppsalai Egyetemen. Eddigi pályafutása során főleg Marcel Proust, James Joyce és Thomas Mann munkásságában mélyült el, de ír szakácskönyveket, illetve a kerámia- és az üvegművészetről is. Fiatalon krupiéként dolgozott egy stockholmi kaszinóban, majd több svéd lapba írt irodalomkritikákat.


"Meggyőződésem, hogy jobban fogja végezni a munkáját, mint én" - mondta utódjáról a leköszönő Englund. "Őrülten rátermett, és meg vagyok róla győződve, hogy kitűnően fogja végezni ezt a munkát" - írta utódjáról blogján a történész, aki azt a jótanácsot adta Daniusnak, amit egykor ő kapott elődjétől, Horace Engdahltól: "Légy egyszerűen önmagad!".

 

süti beállítások módosítása