Felolvasómaraton Kaposváron - Megmutatkozik 3 színdarab

Június 4-én Felovasó-színházi maraton címmel három színdarab "mutatkozik meg" a kaposvári színházban. 

A nap délután háromkor kezdődik, Németh Ákos és két kaposvári szerző, Kerékgyártó István és Szűcs Zoltán egy-egy munkáját láthatják-hallhatják Németh Ákos, Kelemen József és Tóth Géza rendezésében.

Minden előadást beszélgetés követ az alkotókkal, szerzőkkel valamint Upor László dramaturggal.

Zárásképpen koncerttel ünneplik meg a kortárs irodalmat.

Egy előadást 500 Ft-os jegyáron nézhetnek meg, ám ha elmennek mindháromra, akkor kedvezményesen, 1000 Ft-ért tehetik meg azt.

 

csiky

 

Részletes program és ismertető:

 

15.00 SZÍNPAD

Németh Ákos: Babett hazudik

Kamaszkor. Talán az emberi élet legellentmondásosabb időszaka. Átmeneti kor: már nem gyermek, még nem felnőtt. Gyerekkori illúziók és felnőttkori realitások találkozási pontja.

Németh Ákos darabjának hősei kamaszok, akik ellentmondásos személyiségüket egy ellentmondásos, átmeneti társadalmi helyzetben próbálják érvényesíteni. Zűrzavar belül – zűrzavar kívül. Hogyan lehet itt életben maradni?

„Babett láthatóan egy álomvilágban él. Azt gondolom, hogy ez sok tizenévessel előfordul, és nagyon sokakkal megtörténik, nem kell ehhez tizenévesnek lenni. Babett ezt az álomvilágot egyszerűen nem engedi maga körül lebontani és egyre erőszakosabb lépésekhez nyúl ennek érdekében. Azt szeretném, hogy gondolkozzunk el azon, van-e joga az embernek ábrándokat építeni és azokat bármi áron elfogadtatni.” (Németh Ákos)

 

Játsszák: Varga Zsuzsanna, Mészáros Sára, Szabó Nikolett e.h., Kónya Merlin Renáta e.h.,

Varga Bori e.h., Benedek Dániel e.h.

Rendező: Németh Ákos

A rendező munkatársa: Szigethy Brigitta

 

16.00 Beszélgetés a darabról (résztvevők: Németh Ákos, író-rendező / Upor László, dramaturg)

 

 

17.00 STÚDIÓ

Szűcs Zoltán: Megálló

 

A Megálló éles társadalombírálatot megfogalmazó, fájdalmasan aktuális történet – de több annál: két férfi igaz találkozása egy titokzatos metrómegállóban, ahol a Kafkaian kiismerhetetlen, összezárt helyzet lehetőséget teremt, sőt kiköveteli, hogy mindketten ledobják múltjuk és jelenük salakkal teli csomagját, és egy pillanatra pőrén, mezítelen őszinteséggel megnevezzék magukat. Íme a sikeres, de önmagát rég felszámolt pénzember-politikus, és íme a lepusztult hajléktalanként tengődő egykori költő. Tisztán látják, felelősek sorsukért és a másik emberért. Kérdés, mit tudnak kezdeni ezzel a felismeréssel ebben az örök és végtelen Megállóban.

 

Szűcs Zoltán Függésben című drámáját sikerrel játssza a Kolibri Színház. "Külön öröm, hogy kaposvári szerző, sőt egykori kolléga művét mutathatjuk be ezen a Felolvasó-Maratonon – hiszen Szűcs Zoltán 1990 és 2000 között a Csiky Gergely Színházban dolgozott" - írták a szervezők.

Játsszák: Nyári Oszkár, Sarkadi Kiss János, Érsek-Obádovics Mercédesz

Rendező: Tóth Géza

A rendező munkatársa: Pintér Katalin

 

18.00 Beszélgetés a darabról (résztvevők: Szűcs Zoltán, író / Tóth Géza, rendező / Upor László, dramaturg)

 

 haromszerzo

 

19.00 SZÍNPAD

Kerékgyártó István: Hurok (pénzmagyar)

A kaposvári származású Kerékgyártó István új drámája, akárcsak a magyar irodalomba és színházba berobbant előző műve, a Rükverc, saját regényéből született. 2013-ban a Rükverc kaposvári változata óriási sikert aratott a Felolvasó-színházi Fesztiválon, Hüse Csaba remek alakítása sokak számára emlékezetes. 

 

Mutyi-bazár(va) című írásával Gábor Sára ajánlja Kerékgyártó István Hurok című darabját:

 

Ha egy előadás megmutatná, milyen egy miniszter a hálószobában, az garantált teltház lenne.

Kerékgyártó István Hurok című darabjának kaposvári felolvasó-színházi előadásán nem tudhatjuk meg, milyen a miniszter hálószobája, viszont hiteles képet kapunk arról, mi történik egy miniszter dolgozószobájában. Hogyan alakul a pályázati mutyi a legfelsőbb szinteken, hogy érkezik egy telefon a nagyfőnöktől; bezuhan egy kis kavics az állóvízbe, aminek az utóhullámai a végén minket temetnek maguk alá.

 

A szereplők a mai Magyarország politikai, gazdasági szférájának nagykutyái, kisemberek és junkie-k. Keresztmetszet látunk a magyar társadalomról, ahogy a zsarolás, sunyulás, kiszolgáltatottság és agresszió lecsurog a vezetéstől a társadalom legmélyére. Fordulatosan, hiteles nyelven elevenednek meg a mindnyájunkat érintő hatalmi mechanizmusok, amikbe belevetve élünk, és amikre kívülről ránézni megdöbbentő és nyomasztó élmény. Főként, mivel Kerékgyártó István nem az újságcikkekből kreált összeesküvésekből, sem fiatalos aktivista dühből dolgozik, hanem saját élettapasztalatából. A rendszerváltás után a gazdasági szférában, később a politikaiban is dolgozott, és helyettes államtitkárként hagyta ott a közszolgálatát. Interjúnkban azt mondta, „ezek a dumák, párbeszédek beragadtak a fülembe. Amikor volt egy élelmiszerláncom, akkor rendszeresen bejártam éjszakai leltározásokra, de parlamentbe is bejártam, hallottam minisztert is így beszélni.” A darabnak mégsem csupán az aktualitás az értéke. Az egymásba láncolódó kettősök sora azt az általános emberi működést ábrázolja, hogyan lesz az egyik helyzet áldozatából a következőben agresszor, mintha azzal tudnánk túlélni, hogy továbbadjuk azt a bántást, amit kapunk.

 

A kaposvári születésű szerző darabját a kaposvári Csiky Gergely színházban mutatják be a június 4-i felolvasó-színházi maratonon, Kelemen József rendezésében. A felolvasószínház kilép a kortárs magyar valóságból, a századfordulós nagypolgári frakkok, estélyik és a francia klasszicizmus korabeli jelmezek egy stilizált világot teremtenek a realista darabhoz. A nagyfőnök maga a Napkirály, Hüse Csaba alakításában, aki recitativóban, hegedű, szintetizátor és cselló kísérettel énekli az instrukciókat, hozzá hasonló figurák: a két sans-culotte, Kovács Zsuzsanna és Németh Mónika, akik karikírozott formában jelenítik meg a dráma cselekvéseit.

 

Kelemen József aprólékosan, a mozgásokra és a hangsúlyokra figyelemmel rendezi az előadást, így lassan és alaposan, másfél nap alatt értek végig az összes jeleneten. A szerző azt mondta „És nagyon érdekes, hogy a Jóska pont úgy rendezi, ahogy én hallottam írás közben.” A színészek pontosan és szabadon alakítják a karaktereket, ma Fándly Csabával próbálták egy drogos fiú jelentét, akit a heroinos lebegésből ránt le a fenyegetőző drogdíler, Marofka Mátyás. A drog amúgy is problémás színházban, a polgárság világába idegenül mozognak a junkiek, de az asszisztens ötletére a két sans-culotte szappanbuborékokkal fújják körbe a belőtt srácot, így egy könnyű és elegáns játékkal ugorják meg a magas lécet. És a végén Takács Katalin - aki arccal és hanggal jeleneten kívül is végigjátssza a próbákat - az öccse miatt kirúgott eladónő, megadja a játék drámai súlyát és kipukkasztja az utolsó flash-buborékot is.

 

Szerző: Gábor Sára

 

szekekcsiky

 

20.00 Beszélgetés a darabról (résztvevők: Kerékgyártó István, író / Kelemen József, rendező / Upor László, dramaturg)

A beszélgetéseket Bérczes László, rendező-dramaturg vezeti.

 

21.00 SZÍNHÁZPARK

Koncert, záróbuli

Közreműködik: Kultúr Találka - a Kaposvári Egyetem harmadéves osztályzenekara

A Felolvasó-színházi Maratont támogatja a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Művészeti Akadémia

 

 

 

 

süti beállítások módosítása