20 ezres látogatottsággal zárult a Faust225 Fesztivál

Több mint 20 ezer fizető néző látta az Operaház május 17-én kezdődött Faust225 Fesztiváljának 17 előadását - közölte a dalszínház az MTI-vel csütörtökön.

A buvos vadasz3 foto Nagy Attila

A bűvös vadász

 

Közleményük szerint a sorozat minden előadása teltházat vonzott. A programban 5 operaprodukció és egy hangverseny szerepelt.

 

A két premier egyikét, Gounod Faustját nemzetközi alkotógárda vitte színre, rendezője Michal Znaniecki, karmestere Maurizio Benini volt. Busoni Doktor Faust című operáját magyarországi bemutatóként láthatta a közönség Szabó Máté rendezésében, az előadást Vajda Gergely dirigálta. A fesztivál záróeseményeként megrendezett zenekari esten játszott Schumann-kompozíció, a Jelenetek Goethe Faustjából című darab koncertváltozata ugyancsak magyarországi premierként került a kínálatba, külföldi és magyar énekesekkel, Michael Schönwandt vezényletével.

 

A fesztiválon újra műsoron volt Boito Mefistofele című műve, amely évek óta a repertoár része, rendezője Kovalik Balázs, karmestere pedig ezúttal Paolo Carignani volt. Az évad bemutatói közül új, külföldi főszereplővel, és új karmesterrel, Héja Domonkossal tűzték ki Stravinsky operáját, A kéjenc útját, amelyet Anger Ferenc állított színpadra. Szintén az Operaház friss produkciója Weber A bűvös vadász című alkotása. A Zsótér-rendezés - az Erkel Színházban tartott bemutató és néhány előadás után - immár az Operaházban, új magyar címszereplővel tért vissza a programba, dirigense Halász Péter volt.

 

A kejenc utja2 foto Rakossy Peter

A kéjenc útja

 

A Faust225 Fesztivál bónuszprogramjaként a világhírű perui tenor, Juan Diego Flórez adott az Operaházban nagy sikerű zenekari áriaestet, amelyen pályafutása során először énekelte el Gounod Faust-áriáját. Az est karmestere az amerikai Christopher Franklin volt.

 

A Magyar Állami Operaház következő szezonjának, a Shakespeare-évadnak a végén a Májusünnep fókuszába az angol drámaíró műveinek összművészeti adaptációi kerülnek. A dalszínház "emeli a tétet": a Shakespeare-fesztiválra 17 különböző programot sorakoztat fel, magyarországi operapremiertől balettelőadásokon át színmű-paródiáig, koncertekig és sztárgálaestig válogathat a közönség.

 

Florez Franklin foto NagyAttila

Florez és Franklin, fotó: Nagy Attila

 

A fesztivál új helyszínekre is kiterjed majd, többek között az Erkel Színházban, az Operaház Szfinx-teraszán és a Művészetek Palotája Fesztiválszínházában is lesznek előadások. Az eseménysorozatra a világhírű walesi bariton, Bryn Terfel áriaestje teszi fel a koronát - írja az Operaház.

 

süti beállítások módosítása