Tarol a Liza, a rókatündér - A Magyar Színház művészeit is díjazták

A Liza, a rókatündér című új magyar film nyerte május 28-án Madridban a Nocturna Fantasztikus Filmek Fesztiválján kategóriájának összes díját, köztük a legjobb alakításért a Magyar Színház társulati tagjait, Balsai Mónit és Bede-Fazekas Szabolcsot ismerték el. 

A Magyar Színház 6 színművésze is szerepelt a Liza, a rókatündérben: Balsai Móni és Bede-Fazekas Szabolcs mellett Dániel Valit, Szűcs Sándort, Rancsó Dezsőt és Losonczi Katát is láthatja a közönség a filmben, ami már márciusban sikereket halmozott: a Fantasporto filmfesztiválon, Portugáliában a legjobb film és a legjobb vizuális effektek díját is elnyerte, így a fesztivál 35 éves történetében először magyar film kapta a fődíjat, a Fantasporto Grand Prix-t. 
 
Liza jelenet
 
A következő állomás Argentína volt, majd a rókatündérek hazájában, Japánban mutatták be a filmet, ahol az Oszakai Filmfesztiválra meghívott mindössze 12 alkotás között egyedüliként képviselte az öreg kontinenst. A dél-amerikai és ázsiai debütálást a prágai bemutatkozás, majd egy újabb európai siker követte: Amszterdamban az Imagine Filmfesztiválon a Liza Ezüst Méliès-díjas lett. A legjobb fantasztikus filmnek járó elismeréssel az alkotás egyúttal - további 22 díjnyertes filmmel együtt - esélyes az Arany Méliès-díjra is, amelyet az év végén Triesztben adnak át. A rókatündér Hollandiában a nézők szívébe is belopta magát: harmadik helyen végzett a közönségszavazáson. 
 
Balsai Moni
 
Két nappal később Brüsszelben ismét megnyerte magának a zsűrit és a közönséget is, az Orbit nagyjátékfilmes díjjal és a Pegasus közönségdíjjal térhetett haza. A spanyol díjözön volt a hab a tortán, Madridban ugyanis az abszurd romantikus film minden kategóriában maga mögé utasította versenytársait, dacára annak, hogy a szekció hét másik alkotása mind-mind amerikai vagy ausztrál produkció volt. A legjobb film, a legjobb rendező, a legjobb forgatókönyv és a legjobb vizuális effektek díjával is a magyar filmet, a legjobb alakítás díjával pedig a két főszereplőt, a Pesti Magyar Színház művészeit, Balsai Mónit és Bede-Fazekas Szabolcsot jutalmazták. Móni Brazíliából a Fantaspoa Fesztiválról szintén elhozta a legjobb színésznőnek járó díjat. 
 
A film jelenleg is versenyben van, csak ezúttal a tengerentúlon: a Seattle Nemzetközi Filmfesztiválon Ujj Mészáros Károly a legjobb új rendező díj egyik várományosa.
 

 

süti beállítások módosítása