Udvaros Dorottya: "A művészet sokkal erősebb, mint a politika"

Az idei POSZT díszvendégét a Magyar Narancs kérdezte. A Nemzeti Színház társulatának tagja azt mondja, egyedül a színház hatalmában hisz, a széthúzás pedig az egész színházi társadalom hibája.

Arról, hogy a jubileumi POSZT díszvendégeként milyen érzésekkel tölti el a kialakult helyzet, Udvaros Dorottya elmondta: “Fájdalommal és szomorúsággal. Jó ideje mondogatom magamban Madách sorait: "Tragédiának nézed? Nézd legott komédiának s múlattatni fog." Odáig még nem jutottam el, hogy mulattasson. Sok álmatlan éjszakám volt, még az is megfordult a fejemben, hogy miért legyek a POSZT-on mint valami díszpinty. Sőt, az is eszembe jutott, hogy ezzel a szép kerek számmal zárjuk le, és ne legyen több POSZT, ha nem vagyunk képesek pár napot békében egymással tölteni. Emlékszem azokra az időkre, amikor a POSZT még különleges alkalom volt, és izgatottan vártam, hogy csak úgy lemenjek, és együtt lehessek a kollégáimmal. Soha nem az izgatott, hogy szerepel-e versenyben valamelyik előadás, amelyikben éppen játszom. A színházi találkozó alapgondolata a játékosságra épült, nem pedig arra, hogy vérkomolyan méregessük, ki vesz részt a zsűriben, vagy melyik előadás nyer” – fejtette ki a színésznő.

 

udvaros-dorottya

 

“Rajtunk, művészembereken múlik, hogy ne engedjük be a politikát magunk közé. Egy-két embernek lehet fontos csupán, hogy a politikához dörgölőzzön. Kell, hogy legyen bennünk annyi józan ész, hogy ezt ne engedjük meg. Az egész színházi társadalom hibájának tartom, hogy ma már mindenki haragszik mindenkire” – tette hozzá Udvaros Dorottya, aki úgy fogalmazott, hisz abban, hogy a művészet sokkal erősebb, mint a politika.

 

Nemzeti Színházi jelenlétéről szólva elmondta, minden váltás kegyetlen volt számára, de nem hagyja, hogy elkönyveljék. “Én dolgozni akarok, előadásokat létrehozni, a közönséggel találkozni. Csak ez érdekel, semmi más. A kíváncsiságom segít abban, hogy ha látom, a másik szintén megszállottan keres valamilyen színházi nyelvet, megmutatási lehetőséget, akkor engem érdekel, hogy mi motiválja, mi hajtja, mi van a fejében” – szögezte le Udvaros Dorottya, aki Majdnem valaki címmel élő lemezbemutató koncertet is ad a POSZT-on.

 

A teljes interjút a Magyar Narancsban olvashatják.

 

süti beállítások módosítása