Augusztusban indul a Pajtaszínház mintaprogram

A program hat megye 24 településén támogatja amatőr színjátszó csoportok előadásait – jelentették be programban résztvevő szervezetek képviselői szombaton a program egyik helyszínén, a Baranya megyei Mágocson.

A Magyar Teátrumi Társaság (MTT), a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával indítja útjára a programot.


Szabó Ágnes, az MTT alelnöke a mágocsi művelődési házban tartott programindító sajtótájékoztatón elmondta: a produkciókat 2016-ban, a magyar kultúra napján a Nemzeti Színházban is bemutatják. A társaság mentorokkal segíti a produkciók létrejöttét, de nem az a cél, hogy professzionális előadásokat hozzanak létre – tette hozzá. Utalt arra, hogy a társaság és az NMI együttműködési megállapodást kötött az amatőr csoportok támogatásáról.

 

pajta

 

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár arról beszélt, hogy ma attól szenved a társadalom, hogy a közösségek a rendszerváltozás óta nem integrálódtak kellő mértékben. Mint mondta, ennek elősegítése a harmadik Orbán-kormány kulturális alapellátási célkitűzése. Sok településnek van színjátszó múltja, és kevés kell ahhoz, hogy ismét feléledjen a színjátszás. Hozzátette, bízik abban, hogy országszerte sokan akarják majd követni a féléves program végén a huszonnégy települést, és reméli, hogy az amatőr előadások növelik az érdeklődést a hivatásos színházi produkciók iránt is.


Polyák Albert, az NMI megbízott főigazgatója ismertette: a programban résztvevő amatőr színjátszó együttesek félmillió forintos támogatásban részesülnek; a csoportoknak egy legalább félórás előadást kell színpadra állítaniuk. Az intézet közösségfejlesztői, valamint színészek, rendezők segítik a csoportok munkáját. Mágocson például Magosi László, hidason Füsti Molnár Éva, Sellyén László Csaba működik közre a darabok színre vitelében. A program Baranya, Hajdú-Bihar, Nógrád, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megye huszonnégy településén indul el.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása