Emelkedett a nézőszám a zalaegerszegi színházban

Több előadást játszott a Hevesi Sándor Színház a 2014/2015-ös évadban, mint a korábbi években, ezzel párhuzamosan emelkedett a nézők száma és nőtt a bevétel is - értékelte az elmúlt évadot a társulat évadzáró ülésén az igazgató.

Besenczi Árpád fontos mérföldkőnek nevezte, hogy nyertes pályázattal újabb öt évre szóló bizalmat kapott a színház vezetése a fenntartótól. A társulat sikere az elődök színvonalas és jó munkájának, valamint annak a hitnek köszönhető, amellyel a színház valamennyi tagja – a művészektől kezdve a háttérszemélyzetig – végzi a munkáját. „Megbecsülendő és dicséretre méltó dolog ennyi pénzért, ilyen munkakörülmények között színházat csinálni a végeken” – fogalmazott az igazgató.


Elmondta, hogy az elmúlt évadban hat nagyszínpadi bemutató volt a zalaegerszegi kőszínházban. A legtöbben A miniszter félrelép című előadást nézték meg, a produkció árbevétele megközelítette a 10 millió forintot. Az évad bevétele összesen 110 millió forint volt, 7 millió forinttal több, mint egy évvel korábban. A társulat 314 előadást játszott, a nézőszám megközelítette a 73 ezret, a produkciókra több mint tízezer bérletet váltottak – ismertette az igazgató.

 

hevesi sandor szinhaz

Fotó: hevesisandorszinhaz.hu

 

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere kiemelte: az elmúlt öt esztendőben Besenczi Árpád vezetésével és a körülötte lévő szakmai stáb irányításával jelentős megújuláson esett át a színház. A városvezető az MTI-nek elmondta, hogy a szakmai színvonal mellett mindez megmutatkozik a műsorkínálatban és abban is, hogy jelentősen emelkedett a nézőszám. Az elmúlt öt év eredményei alapján „nem lehetett más választása a közgyűlésnek, mint egyhangúlag újra Besenczi Árpádot bízni meg a színház szakmai, művészeti vezetésével” – hangsúlyozta a polgármester. Hozzáfűzte: a következő esztendőkben lendületes fejlődést, a művészeti értékekre való odafigyelést várják el. A fenntartó szeretné, ha tovább folytatódna a fiatalok bevonása a színházi életbe – jegyezte meg a Tantermi deszka című népszerű középiskolás színházi programra utalva.

 

A 2015/216-os évadban 8 nagyszínpadi produkciót mutat be a Hevesi Sándor Színház. Az évad első előadása október 9-én Tolcsvay László-Müller Péter-Bródy János-szerzőhármas Doctor Herz című musicalje lesz. Október 22-én a magyar származású Ephraim Kishon (Kishont Ferenc) A Házasságlevél című művét láthatja a közönség. Novemberben Tasnádi István A hullám című művét állítja színpadra Vidovszky György, ezt Krusovszky Dénes Az üveganya című tragikomikus játéka követi Sztarenki Pál rendezésében. Műsorra tűznek két világirodalmi klasszikust is: Bertolt Brecht A szecsuáni jólélek című zenés drámáját Csiszár Imre rendezi, William Shakespeare A makrancos hölgy című vígjátékát pedig Verebes István állítja színpadra a személyiség megzabolázása alcímmel.


Az általános iskolák felső tagozatosai számára ősbemutatót is tartanak: Turbuly Lilla zalai származású író Nekünk nyolc?! című színműve mellett bemutatják a Stefo Nantsou és Tom Lycos által jegyzett Kövek című krimit is. A Kapukód sorozat keretében is tartanak ősbemutatót, az előadások helyszínéül szolgáló földszinti lakásban a Szeretik a banánt, elvtársak? című monodrámát adják elő.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása