Szakonyi Károly: "Ne robbantsák szét a színházi világot!"

A Kossuth-díjas drámaíró már háromszor zsűrizett a POSZT-on, egyszer elnök is volt. Szakonyi Károlyt a Válasz.hu kérdezte.

 

A Válasz.hu cikkéből:

 

Szakonyi Károly elmondta, kb. 2004 óta jár rendszeresen a fesztiválra, a három zsűrizés pedig különösen emlékezetes volt számára, mivel az összes előadást meg kellett nézni. "Bár bevallom, az éjszakai, este tízkor, tizenegykor kezdődőek olykor megterhelőek voltak, annak ellenére, hogy nagyon izgalmas darabokat láthattam. Sok jó emlékem van, szerettem nagyon a Szentivánéji álmot Alföldi Róbert és Mohácsi János rendezésében is, de a legelevenebb emlékem a tavalyi Vörös című előadás a bácskai vérbosszúról" - sorolta az író.

 

Szakonyi-Karoly

Fotó: Kollányi Péter, MTI

 

Az idei találkozóról úgy fogalmazott, mintha lanyhult volna a POSZT.. "Persze lehet, hogy csak én látom így, de feltűnő, hogy nem hömpölyög a Király utcán a tömeg" - tette hozzá.

 

Szakonyi Károly szerint - bár vannak, akik temetik - szükség van a találkozóra. "Az egész világon fesztiváloznak, és a szakma érvényesülésének egy ilyen alkalom nagy segítség. Felfedezhetnek valakit, de rávilágíthat egy ilyen találkozó arra is, mire van szüksége a szakmának. Azt érzékelem, hogy mostanában nagyon erősen bemászik a politika a színházba, és ez nem annyira jó. Volt, hogy pár éve egy zsűriben voltam Kerényi Imrével és Koltai Tamással, és szakmai volt a vita, és konszenzusra tudtunk jutni. Idén romlott a hangulat, főleg ezekkel a visszalépésekkel. Persze a színház mindig politizál, Shakespeare és Molière is politizált, de nem ennyire nyersen. Ők az elvi ellentéteket rajzolták meg, ami sokkal nemesebb. Kicsit lesüllyedt a színház a rossz kabaré szintjére. A nagyon erősen átírt klasszikusokat sem szeretem, egy klasszikus mű minden korban ugyanúgy megállja a helyét, persze aktualizálva, de nem erősen átalakítva. Szomorú azt is látni, hogy egyik színházi társaság a másikkal szemben áll. A nagypolitika uszítja a gyerekeit, és ez elkeserítő" - mondta a Kossuth-díjas művész.

 

 

"A magyar színházművészet érdekében szorítsák vissza az egymás iránti, személyes ellenérzéseiket, tartsák meg maguknak, vagy műveikbe iktassák, de ne robbantsák szét a színházi világot!" - üzente a szakmának Szakonyi Károly.

 

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

süti beállítások módosítása