Kabóciádé - Pénteken kezdődik a családi fesztivál Veszprémben

Péntektől vasárnapig tart a veszprémi Kabóciádé; az összművészeti fesztiválon a betyárok életével ismerkedhetnek és Palya Bea koncertjét is meghallgathatják a gyerekek.

 

Székely Andrea, a Kabóca Bábszínház igazgatója a városban tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az irodalom, a színház, a zene és a bábművészet is helyet kap a fesztiválon, valamint az elmúlt esztendő legjobb gyermekkönyv illusztrációiból nyíló kiállítást is meg lehet nézni. Hozzátette: szombaton Varró Dániel tart író-olvasó találkozót, vasárnap pedig a Zöld Marci, a körhintás betyár című előadást láthatja a közönség Rumi László rendezésében. 

 

Székely Andrea arról is beszélt, hogy a fesztivál két helyszíne, a belváros és a Veszprém-völgy között kisvonat szállítja ingyenesen a látogatókat, a mesesátorban színészek olvasnak majd fel a gyermekeknek, akik kézbe vehetik a fesztiválon bemutatott betyártörténet kellékeit is, és próbálkozhatnak a betyárokról szóló történet írásával is.

 

kabociade


Sipos Tekla, a bábszínház művészeti titkára elmondta, hogy óriásbábok felvonulásával indul majd a fesztivál péntek délután, szombaton pedig az ünnepi könyvhét programjához csatlakozva fellép a Kompánia Társulat, akik Lackfi János verseit adják elő Paradicsomleves betűtésztával címmel. 

 

Szombat délután a Nagyváradi Szigligeti Színház bábtársulata A helység kalapácsa című bábjátékot mutatja be, valamint színpadra lépnek a Kormos képpel mutogat című előadással is.

 

A fesztivál második napján veszprémi és diószegi iskolák bábcsoportja is közönség elé lép, este Palya Bea koncertezik, valamint Danny Bain interaktív mesejátékában, éjszakai kalandtúrán és a Kompánia Társulat koncertjén is részt vehetnek az érdeklődők.


Vasárnap a Kabóca Bábszínház Kutya-macska barátság című előadását követően iskolások bábcsoportjainak produkcióját láthatják, valamint a Kereplő Színház mutatja be Csizmás kandúr című darabját. A Zenekar a gomba alatt című zenés mesét veszprémi művészek – Módri Györgyi és Máté P. Gábor – tolmácsolásában láthatja a közönség, a győri Vaskakas Bábszínház pedig az Ilók és Mihók című produkcióval érkezik.


Eső esetén a belvárosban nem, csak a Veszprém-völgyben zajlik majd a fesztivál – fűzte hozzá a művészeti titkár. 

 

Forrás: MTI