Kovalik első Wagner-rendezése a Budapesti Wagner-napokon

A Nibelung gyűrűje (a teljes Ring-tetralógia) mellett idén A bolygó hollandi szerepel a június 11. és 24. között megrendezett Budapesti Wagner-napok műsorán, az operát Kovalik Balázs első Wagner-rendezéseként állítja a Művészetek Palotája színpadára.

 

A tengert járó "hollandiról" szóló történet címszerepét James Rutherford alakítja, aki 2013-ban A nürnbergi mesterdalnokok Hans Sachsaként mutatkozott be a Müpában, és aki fiatal kora ellenére a német romantikus opera keresett énekese. Kétszer állt színpadon a Bayreuthi Ünnepi Játékokon, de szerződtette a Bécsi Állami Opera, a Hamburgi és a Kölni Opera, valamint a Glyndebourne-i Fesztivál is - derül ki a Müpa ajánlójából.


A norvég hajóst, Dalandot is igazi sztárénekes, Peter Rose brit basszus kelti életre, akit a hazai közönség a Müpa Met-közvetítéseiből is ismerhet. Lányát a Bayreuthi Ünnepi Játékokon két éve debütált Elisabet Strid alakítja, Mary pedig Wiedemann Bernadett lesz.

 

Az operát a publikum Kovalik Balázs rendezésében láthatja, akinek ez lesz első Wagner-rendezése. A müncheni August Everding Bayerische Theaterakademie tanszékvezetőjét különösen Wagner e fiatal kori művének személyessége ihlette meg. Nem historizáló, kosztümös "illúziószínházat" kíván létrehozni, hanem a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem adottságait kiaknázó produkciót, szcenírozásában az előadás sztárénekeseinek számottevő rutinjára is épít írják a Wagner-napokról szóló közleményben.

 

Kovalik Balazs by Nagy Attila

Kovalik Balázs (fotó: Nagy Attila)


A remekmű az időtlen idők óta tengert járó hollandiról szól, akit az örök kárhozat alól csak egy asszony sírig tartó szerelme oldhat fel. A kísérteties történet egy, a holland gyarmatbirodalom 17. századi kiépülése idején keletkezett tengerészlegendában gyökerezik, amely a késő húszas éveiben járó, hitelezői elől a tengerre menekülő Wagner számára egy kis híján végzetes kimenetelű hajóút közben vált személyes vízióvá. A komponista a történetből Heinrich Heine regénytöredéke alapján írt romantikus nagyoperát.


A 2006 óta minden évben életre hívott - azaz idén 10. alkalommal megrendezett - fesztivál kiemelkedő eseménye Wagner Ring-tetralógiájának teljes előadása, amelyet idén is Hartmut Schörghofer rendezésében élvezhet a közönség négy egymást követő estén június 11. és 14. között.


Az osztrák alkotó társműfajokat hív segítségül: filmvetítés, árnyjáték, táncosok, bábok segítségével, valamint egy többfunkciós díszletfal alkalmazásával jeleníti meg a rajnai sellők gyűrűjének elrablásától a Valhalla pusztulásáig vezető mitológiai történet fantasztikus jeleneteit. A ciklus rendezői felújítását évek óta Rebekka Stanzel végzi.


A Nibelung gyűrűje szólistái között idén ismét számos kiválóságot hallhat a budapesti közönség, köztük Waltraud Meiert, Iréne Theorint, Petra Langot, Christian Franzot, Egils Silinst, Walter Finket, Stefan Vinkét, Kurt Rydlt és Birgit Remmertet. A hazai énekesek közül színpadra lép mások mellett Németh Judit, Szabóki Tünde, Pasztircsák Polina és Fodor Bernadett.


Az indulása óta Fischer Ádám művészeti vezetésével működő, világszerte méltatott Budapesti Wagner-napok a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem adottságaira - köztük kiemelkedő akusztikájára - építő új operajátszási stílust honosított meg Magyarországon - emelik ki az ajánlóban. A fesztivál valamennyi előadása szcenírozott operaprodukció.


Idén A Rajna kincsét június 11-én, A walkürt június 12-én, a Siegfriedet június 13-án, Az istenek alkonyát június 14-én tűzik műsorra, majd A bolygó hollandit háromszor, június 20-án, 22-én és 24-én láthatja a közönség. Az előadásokon a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát Fischer Ádám vezényli, A bolygó hollandi előadásain közreműködik mások mellett a Magyar Rádió Énekkara és a Nemzeti Énekkar is.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása