Ajtók - Ősbemutatót tart a GlobArt a Bakelitben

Női sorsokkal foglalkozik a GlobArt Társulat Ajtók című darabja. A bemutatót június 15-én tartják a Bakelitben.

 

Az alkotók ajánlója:

 

Ha azon kezdünk el gondolkodni, hogy mi a szerepe egy ajtónak, az első, ami eszünkbe juthat, minden bizonnyal a biztonság. Hiszen egy ajtót becsukva vagy kinyitva meghatározhatjuk, hogy ki az, akit beengedünk, és ki az, aki nem lépheti át a küszöbünket.

 

De azt is eldönthetjük kilépünk-e rajta az ismeretlenbe, vagy maradunk a már megszokott, ismerős terepen. Az elkülönítésben is segít. Bezárhatunk egy ajtót, hogy ne lássunk, ne halljunk valamit, és hogy ne lássanak, ne halljanak bennünket. Fogva tarthatunk általa szagokat, illatokat, vagy épp fordítva, a segítségével szabadulhatunk meg tőlük. Az ajtó működtetése épp ezért hatalom. Akár mesebeli gazdagsághoz is juthatunk általa, csak ismernünk kell a varázsszót – szezám, tárulj! – de válhatunk az ajtó fogságában csapdába esett szerencsétlenekké is, akiknek már az élete az tét.

 

globart-ajtok-osbemutato

 

Rengeteg ajtó vesz körül bennünket, melyeket önfeledten nyitunk és zárunk, megmámorosodva attól az érzéstől, hogy dönthetünk. A legtöbbről viszont vagy nincs tudomásunk vagy nem akarjuk észrevenni, hogy ott van. Ezek a láthatatlan ajtók saját magunk építette börtönünk berozsdásodott, megvetemedett, lassan már nyithatatlanná vált ajtai.

 

A darab női sorsok pillanatképeiből áll. Középpontjában a számukra láthatatlan ajtóé, ajtóké a főszerep. Nem értik egymást, a konfliktusaikat, önmagukat. Szeretnének változtatni, de nem tudnak vagy nem akarnak. Még amikor résnyire megnyílik az ajtó és átszűrődik némi fény, akkor sem képesek megtenni a szükséges lépéseket. Meddig maradhat zárva egy ajtó? Le lehet-e élni egy életet csukott ajtók mögött? Mi az, ami arra késztet, hogy kilépjünk a megszokottból az ismeretlen terepre? Mitől lesz bátorságunk élni? A konfliktusok kibontakozása közben időről időre feltűnik a férfi figurája, aki lecsupaszítva az eseményeket, realisztikusan, férfias szemszögből mutat rá a problémákra.

 

A darab díszlete egy középen álló kettős ajtó. Mindkét oldalról nyitható, de a két rész egyszerre, egy oldalra is elmozdítható. Az ajtó az eseményeket követve nagyságában is változik, kisebb illetve nagyobb lesz. A színészek számára igazi kihívás a szemkontaktus és a gesztusok lekövetésének hiánya a játékban, hiszen az ajtó két különböző oldalán mozognak, nem láthatják egymást. A játékot hangeffektek kísérik, a belső megéléseknek megfelelően.

 

 

GlobArt Társulat:

Ajtók

 

Fanni: Kun Beáta

Hajni: Illésy Éva

Júlia: Babócsai Réka

Eszter: Szuromi Bernadett

Mara: Szemerédi Bernadett

Margó: Libor Laura

Alkesz: Baksa András

Tanár: Baksa András

Misa bácsi: Kálmánczhelyi Gábor

Mama pici fia, Csaba: Balassa Levente

Pizzafutár, Bence: Szarvas Balázs

Utcazenészek: Baksa András, Balassa Levente, Kálmánczhelyi Gábor, Szarvas Balázs

Takarítónő 1.: Pál Julianna

Takarítónő 2.: Illésy Éva

Ének: Pál Julianna

 

Mozgás és látvány: Somogyi Anna

Díszlettervező: Szeredai Enikő

Dalszövegíró: Aniko Pivarnyik

Rendező asszisztens: Pataki Anita

Írta: Pivarnyik Anikó

Rendező: Somogyi Anna

 

Bemutató:

2015. június 15. 20 óra

Bakelit Multi Art Center

 

 

süti beállítások módosítása