Bagossy László: "Tudjuk, hogy kik az árulók"

Bagossy László számos alkalommal aratott már sikert a POSZT-on, ahova ez évben a Hamlettel, az Örkény Színház előadásával érkezett, ám csak versenyen kívül indultak. Az Örkény Színház visszalépéséről és a Hamletről kérdezte az Új Dunántúli Napló.

Korábban úgy fogalmazott, hogy szereti a szabadságot, nem kötődik sehová és évente csak egy- két darabot rendez. Ennek kapcsán Bagossy László elmondta: "Azóta megtörtént az elköteleződés: két éve az Örkény Színház tagja vagyok. Az utóbbi években nem is dolgoztam máshol, leszámítva a külföldi munkákat, meg a Katona József Színházat. Az Örkény lett a színházi otthonom, örülök, hogy részese lehetek annak a munkának, ami ott folyik" - fogalmazott a rendező, aki a Hamlet-ről is szót ejtett.

 

bagossylaszlo

 

"Elég régóta ismerem a művet, sokféle előadásban láttam már, számtalan szakmai problémájával szembesültem, volt tehát sejtésem arról, hogy mire vállalkozom. A Hamlet egy szép és nehéz darab, rengeteget ad, és rengeteget követel a színpadra állítóitól. Mivel megoldani lehetetlen, az esélytelenek nyugalmával foghat hozzá az ember. Szerencsére nekem egy nagyszerű társulatom van, meg egy nagyon intelligens Hamletem Polgár Csaba személyében, aki a legjobb energiáit mozgósítva okosan, tisztán, és kreatívan vett részt a közös munkába, amely így talán nem volt teljesen haszontalan" - fejtette ki Bagossy, aki arról is beszélt, mi a véleménye a Teátrumi Társaság válogatója, Balogh Tibor szavairól, miszerint "az évad egyik olyan kivételes előadása volt a Hamlet, ahol nem tudta eltitkolni a lelkesedését".

 

"Természetesen ennek nagyon örülök, de a legboldogabb akkor lennék, ha Balogh Tibor egy politikai ideológiáktól mentes, egységes színházi szakma válogatója lenne, akinek a szuverenitását semmiféle előítélet vagy megfelelési kényszer nem árnyékolhatja be. És akkor már csak azon a szakmai problémán kellene törnöm a fejemet, hogy vajon mit ronthattam el a Hamletben, ha az elnyerte a tetszését, Mohácsi János csodálatos és megrendítő előadása viszont nem" - mondta Bagossy László.

 

"Mohácsival mindketten jól tudjuk, milyen érzés díjat nyerni a POSZT-on, nem gondolom hát, hogy a mostani helyzetben ez lenne számunkra a legfontosabb szempont. A versenytől visszalépett társulatok tiltakozása a fesztivál átpolitizálásával szemben egy nagyon szolid, és megkésett tiltakozás, aminek már évekkel korábban meg kellett volna történnie, de talán most sem túl késő még, hogy elkezdődjön a kijózanodás. Mi, színházcsinálók nem tudjuk becsapni egymást, ugyanazt a szakmát űzzük, pontosan tisztában vagyunk vele, hogy ki hol tart, és hogy közülünk kik az árulók: a politika strómanjai. Szerintem a politikának és a politikusoknak a nézőtéren van a helyük. Nem olyan rossz hely az. Onnét látszik a legjobban, hogy a színház mennyit ér és mire képes. És hogy micsoda szakértelmet és tehetséget igénylő szakma" - tette hozzá a rendező.

 

süti beállítások módosítása