Kiemelkedő évadot zárt a Vígszínház

Kiemelkedően sikeres évadot zárt a Vígszínház - mondta Eszenyi Enikő igazgató, aki a hétfői évadzáró társulati ülésen ismertette: a színház 617 előadását mintegy 353 ezer néző látta.

A most záruló évad 617 előadásából 254-et a Vígben, 255-öt a Pestiben és 108-at a Házi Színpadon játszottak, összesen 352 973 nézőjük volt, ez 928 nézővel több mint tavaly - mondta az igazgató. 11 bemutatót tartottak: ötöt a Vígben, négyet a Pestiben, kettőt a Házi Színpadon.


Hangsúlyozta: büszkék arra, hogy egy ilyen igényes műsorral, amelyben négy magyar darab is szerepel, ilyen nézőszámot értek el. Kiemelte: a Vígszínházban A Mester és Margarita című előadást 29 975-en látták, a Pesti Színházban A testőr volt a legnézettebb, 13 601 néző látta. A legtöbbet játszó színész Fesztbaum Béla volt, aki 178 alkalommal lépett színpadra az évadban.

 

eszenyieniko

 

Mint mondta, a társulat sokat utazott, jártak Pilsenben, Pozsonyban, Kolozsváron és Szentpéterváron, és a Vígszínház is vendégül látott több előadást, köztük szentpétervári, kolozsvári és székesfehérvári produkciót. Eszenyi Enikő kiemelte: a Vígszínházat felvette tagjai közé az Európai Színházak Uniója (UTE), amely a legjobb európai színházakat fogja össze, és célja a tagszínházak közötti kommunikáció erősítése, közös kulturális programok, fesztiválok szervezése.

Mint mondta, egyetlen magyar színházként a Vígszínház képviseli hazánkat a szervezetben. Hozzátette: repertoárjuk európai összehasonlításban is megállja a helyét. Mint mondta, a Robert Wilson által rendezett 1914 című nemzetközi produkcióban való részvételük is nemzetközi elismertségüket mutatja. A társulati létről szólva az igazgató kiemelte: különleges érték a társulat, vigyázni kell rá.


A jövőben is azért küzdenek, hogy ezt megőrizzék, hiszen a Vígszínháznak erős, összetartó és dinamikus társulata van, amely igazi szellemi alkotó műhelyként működik - mondta. Csóti József gazdasági igazgató kiemelte: fontosnak tartják, hogy akik a társulat tagjai, munkaviszonyban álljanak foglalkoztatásban a Vígszínházzal, mert ez szociális biztonságot ad a társulati tagoknak.

A színház gazdasági helyzetéről elmondta: az alaptámogatás nem emelkedett, a jegybevétel évek óta nem változik, mivel a kapacitásaikat teljesen kihasználják, az előadások teltházzal mennek, és ennél többet játszani már nem tudnak. Tájékoztatása szerint a miniszteri keretből is kapott támogatást a színház, és a Fővárosi Önkormányzattól is kaptak erre az évre szóló többlettámogatást, ez konszolidálja a 2015. évi költségvetésüket. Mint mondta, a TAO-támogatásnak továbbra is meghatározó szerepe van. Kiemelte: takarékosan kell gazdálkodniuk, csak a legszükségesebb beruházásokat valósítják meg.

 

evadzaro


Eszenyi Enikő köszöntötte a társulat hűséges tagjait, köztük Halász Juditot, aki 50 éve, Kern Andrást, aki 45 éve és Hegedűs D. Gézát, aki 40 éve a Vígszínház tagja. Az évadzárón díjakat is átadtak. A Vígszínház egykori igazgatója, Roboz Imre emlékére alapított elismerést - amelyet a színház művészeiből álló zsűri ítéli oda annak a művésznek, aki kiemelkedő teljesítményével, kreatív munkájával emelte a Vígszínház művészi rangját - Lukács Sándor érdemelte ki. A társulatért végzett munkájáért, kimagasló művészi teljesítményéért Vígszínház-díjat kapott Halász Judit és Kern András színművész, Dömölky Dániel fotóművész, valamint Szabó Ádám grafikus. Az Ajtay Andor-emlékdíjat - amelyet az a két színész kap, aki az évadban a legjobb alakítást nyújtotta - Börcsök Enikő és Hegedűs D. Géza vehette át.

A Vígszínház egykori direktora emlékére alapított Harsányi Zsolt-emlékdíjat Harkányi Endre színművésznek ítélték oda. A Vígszínház színésze, Szathmáry István emlékére alapított A kis csillag is csillag-díjat - Karácsonyi Zoltán nyerte el. A Varsányi Irén-emlékgyűrűt - amelyet két évente titkos szavazással ítélnek oda a társulat egy színésznőjének - Járó Zsuzsa vehette át. Az évadzárón megemlékeztek a társulat ebben az évadban elhunyt tagjairól, Pap Vera színművészről és Gajda Róbert fővilágosítóról.

A társulattól elszerződik Deres Péter dramaturg, Géczi Zoltán, Lajos András, Mészáros Máté, Réti Adrienn, Molnár Áron és Varju Kálmán színművész. A következő évadban 11 fiatal művész szerződik a színházhoz, a 120. jubileumi évadban tíz bemutatóra készülnek.

 

 

süti beállítások módosítása