"Egy működő vulkán tetejére érkeztem" - Vörös Róbert a POSzT-zsűrizésről

Vörös Róbertet a Magyar Színházi Társaság delegálta a múlt héten véget ért 15. POSzT zsűrijébe. A dramaturgot a Népszava kérdezte.

 

A Népszava cikkéből:


"A Magyar Színházi Társaság nevében engem Radnóti Zsuzsa és Lőkös Ildikó dramaturgok kértek fel. Elsőre nemet mondtam. Másodszorra viszont igent. Azt gondolom, hogy mindenképpen párbeszédet kell folytatni, még akkor is, ha a körülmények ennek egyáltalán nem kedveznek. A zsűrizés arra is alkalmat ad, hogy az ember mégiscsak kapjon egyfajta áttekintést az év új bemutatóiról, találkozzon régi kollégákkal, emellett Udvaros Dorottya Kodály Központ-beli lemezbemutató koncertjét én rendeztem, ez is az igen mellett szólt" - válaszolta Vörös Róbert arra a kérdésre, miért vállalta el a POSzT-zsűrizést, miután többen visszamondta a felkérést.

 

Arra a felvetésre, hogy Enyedi Éva dramaturg és Nagy Fruzsina tervező azért mondta le a zsűrizést, mert a bírálótársak közé a Magyar Teátrumi Társaság mások mellett Balázs Pétert, Blaskó Balázst és Ókovács Szilvesztert delegálta, a dramaturg így felelt: "A nézőpontok, az életfilozófiák, a tapasztalatok nagyon távoliak és különbözőek. Azt gondolom, hogy az előadásélmények mégis csak közösek és azokon keresztül bizonyos dolgokat meg tudunk fogalmazni, illetve meg tudunk kérdezni egymástól. Ez részben sikerült is."

 

Voros

Fotó: Vajda József

 

"A szervezők az elején elmondták, hogy általában tíz díjat ad ki a hivatalos zsűri, de az elismerések módosítására, átcsoportosítására van lehetőség. Az elején választottunk egy zsűrielnököt, Venczel Vera személyében. Megállapodtunk abban is, hogy mindenki minden díjra egy nevet javasol, ez egy szavazatot jelent, és ennek a nyolc voksnak az összesítése adja ki a kategória díját és ezt mindenki elfogadja. Ha szavazategyenlőség alakul ki, akkor a zsűrielnök szavazata dönt. (...) A zsűritagok kiválasztásából számszakilag sok minden következhet, most álnaívan rácsodálkozni a díjazás végeredményére álnaív dolog. Abban is megállapodtunk a zsűritagokkal, hogy a díjátadóig nem nyilatkozunk. Most már elmondhatom, hogy az egyik zsűritársammal azt javasoltuk, hogy a legjobb előadás díját és a legjobb rendezésnek járó elismerést ne ugyanaz a produkció kapja. De kisebbségben maradtunk ezzel a javaslatunkkal. A többiek szavazatairól nem beszélnék, de én a rendezés díját a legjobb előadás díját is más-más előadásnak és rendezőnek szántam" - árulta el Vörös Róbert.

 

A dramaturg elmondta, a díjak ismeretében több barátja sms-ben arra figyelmeztette, hogy ne féljen és álljon fel, mert ez a végeredmény vállalhatatlan. "Viszont részemről lenne álnaív dolog úgy tenni, mintha nem tudtam volna, hogy egy működő vulkán tetejére érkeztem. De az utólagos bojkott nem az én műfajom. A további nyolc díj nyertesei alapvetően tükrözik az én véleményemet is, és azokat a fontos színházi jelenléteket, világnézeteket, gondolkodásokat, ami nélkül nem vagyunk azok, amik" - tette hozzá.

 

Vörös Róbert handsúlyozta, a POSzT sem most, sem a későbbiekben nem fogja megoldani azt a sok problémát, feszültséget, ami az évközben folyamatosan felgyülemlik a színházi életben. Úgy véli, a fesztivál tulajdonosainak precíz feltételrendszert kell közösen kidolgozni a működésre, a válogatásra, a zsűrizésre, akkor talán van esély a megmentésére.

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

 

 

süti beállítások módosítása