Münchenben keződött a 100 éves Csárdáskirálynő turnéja

Sikerrel mutatkozott be június 10-én Münchenben Kálmán Imre legismertebb operettje, A Csárdáskirálynő. A 100 éves operett jubileumi turnéjának méltó nyitó helyszíne volt a német nagyváros, ahol vastaps fogadta az Operettszínház társulatát és Kero rendezését.

csardas munchen2

 

Hat alkalommal láthatta a müncheni Deutsches Theater közönsége Kálmán Imre legismertebb és legtöbbet játszott operettjét, mely 2015-ben ünnepli születésének századik évfordulóját. A jubileumi évet a színház nagyszabású turnéval köszönti, valamint új díszleteket és jelmezeket kapott az idén folyamatosan úton levő előadás. A turnésorozat első állomása volt München, mely után Németország szinte minden nagyvárosában találkozhat a közönség a darabbal, míg novemberben az Ománi szultánságba is elutazik az előadás. Münchenben Fischl Mónika, Lukács Anita, Boncsér Gergely, Vadász Zsolt, Szendy Szilvi, Dancs Annamari, Szabó Dávid, Földes Tamás, Marik Péter, Csere László, Kállay Bori, Barkóczi Sándor, Dézsy Szabó Gábor és Kelemen Dániel mellett Berlin közkedvelt komikusa, Ralph Morgenstern előadásában láthatta a közönség A Csárdáskirálynőt, természetesen a Budapesti Operettszínház Balettkarának és Zenekarának közreműködésével, melyet Makláry László dirigált.

 

csardas munchen3 

A nyitóelőadást követő zajos siker után Tordai-Lejkó Gábor főkonzul adott fogadást a színház Silbersaal nevű dísztermében, ahol a társulat tagjai mellett a bajor kulturális élet krémje, a politikai döntéshozók és neves közéleti személyiségek is jelen voltak, köztük Barbara Stamm, a Bajor Parlament elnöke is. Velük együtt az előadáson és az azt követő rendezvényen is megjelent Kálmán Yvonne, a zeneszerző lánya, aki a Budapesti Operettszínház barátjaként és támogatójaként, ha ideje engedi a színház minden Kálmán Imre bemutatóján jelen van. A fogadáson elhangzott, hogy a Budapesti Operettszínház 1982 óta vendégszerepel a Deutsches Theaterben operettel és musicallel egyaránt. Legutóbb a tavalyi évben, A Szépség és a Szörnyeteg németországi széria egyik állomása volt a teátrum, ahová most a Csárdás 100 turnéval tért vissza a társulat. Lőrinczy György főigazgató, Kerényi Miklós Gábor művészeti vezető, az előadás rendezője is kiemelte az együttműködés fontosságát, melyet Carmen Bayer, a Deutsches Theater egyik ügyvezető igazgatója is megerősített, majd hozzátette, nagyon örül, hogy "itt vagyunk és mindig jövünk".

 

csardas munchen4

 

Werner Steer, a színház másik ügyvezető igazgatója, bár nem ebben a minőségében, de már 33 évvel ezelőtt, az Operettszínház első vendégszereplésén is részt vett, színházunk műszaki vezetőjével, Foczmann Istvánnal együtt. A nosztalgia mellett az is szóba került, hogy Tordai-Lejkó Gábor és Tordai Hajnal között nem csupán névrokonság van, de az Operettszínházban is gyakran dolgozó jelmeztervező az édesanyja a főkonzulnak. Köszönet járt Gyuricza Bernadettnek, a Magyar Turizmus Zrt. müncheni régióvezetőjének is, aki mind a hat előadáson részt vett és nem csak a fogadás, de a turné szervezésében is sokat segített, valamint nem spórolt időt és energiát, Magyarországgal és hungarikumainkkal megismertetni a német közönséget.

 

 

A premier után egy német kritikai portál így méltatta a Budapesti Operettszínház produkcióját: "A közönség arcán széles mosollyal hagyta el a színházat. Az operett igazi habzó zenés komédia, mely megérdemelné, hogy Magyarországon kívül is jobban megismerjék. Ez, a darab születésének századik évfordulóját ünneplő előadás, tökéletes a nemzetközi közönségnek való bemutatkozásra".

 

A Csárdáskirálynőt legutóbb, a MOL Nagyon Balaton programsorozat keretén belül, Kálmán Imre szülővárosában, Siófokon láthatja a magyar közönség, a Szabadtéri Színpadon július 17-én és 18-án.

 

Forrás: Budapesti Operettszínház

 

 

süti beállítások módosítása