Hárommilliós hordágyért fut Lévay Viki

Lévay Viktória lett a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat legújabb futónagykövete. A Játékszín színészének figyelmét egy csaknem tragédiába torkollt kerti parti fordította a karitatív munka felé.

levayviki 

 

Milyen feladatok várnak rád a Gyermekmentő Szolgálat nagyköveteként?

A szervezet egy olyan gyermekrohamkocsival segíti a mentőszolgálat tevékenységét, amelyet az orvosok bármilyen helyszínen percek alatt mobil intenzív osztállyá tudnak alakítani. Jelenleg Németországban készül az alapítvány második kocsija, 60 millió forintért. Azonban csak akkor tud szolgálatba állni, ha sikerült előteremteni a felszerelést. Jelenleg egy 3 millió forintos, speciális hordágyra gyűjtünk.

Két gyermeked van. Személyes érintettség is szerepet játszott abban, hogy csatlakoztál a gyermekmentők csapatához?

A személyes élményem néhány évvel ezelőttre vezethető vissza: egy kellemes kerti partiba voltunk hivatalosak, ami egyik pillanatról a másikra rémálommá vált, amikor egy kisgyereket áramütés ért. Szerencsére a férjem (Bank Tamás színművész, a Játékszín társtulajdonosa, produkciós igazgatója, a Szerk.) képes volt megőrizni a lélekjelenlétét, és azonnal megkezdte az újraélesztést. 

Sikerült megmenteni a kisgyerek életét?

 Igen, hála az égnek és Tamás talpraesettségének. Akkor megértettem, milyen fontos a gyors segítség. 

 

Levay Viki es dr. Goschler Adam

Dr. Goschler Ádám, a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat orvos igazgatója adta át a futónagykövetnek járó pólót Lévay Viktóriának.

Fotó: Prim Réka 

 A nagyköveti felkérés miatt kezdtél futni, vagy korábban is sportoltál?

Gyerekkorom óta futok kisebb-nagyobb kihagyásokkal. Talán éppen az volt a baj, hogy túl jól ment: kevés munkával is szép eredményeket értem el, így soha sem fektettem bele annyi energiát, amennyit kellett volna. A színművészetin egy időre eltérítettek a futástól a kaszkadőr edzések és a vívó leckék, amiket imádtam, de pár éve sógorom rábeszélt egy csapatversenyre, ahova az akkor 10 éves  fiammal, Bálinttal együtt beneveztünk. 

Fontos a verseny?

Nem az a lényeg, sőt! Valójában óriási közösségi élmény egy ilyen rendezvény. Ott van több ezer ember, akiknek ugyanaz a célja. Például az, hogy Magyarországon a beteg gyerekek rendelkezésére álljon egy világszínvonalú rohamkocsi. Ha valakit le akarok győzni, az kizárólag önmagam lehetek. Mert azt tényleg klassz látni, hogy – ha rendesen dolgozol – hónapról hónapra fejlődsz. 

Milyennek ígérkezik a nyár? Munka vagy futás?

 Mindkettő, remélem! Sokfelé visszük a Játékszín produkcióit, például Balatonföldvárra, Tihanyba, Debrecenbe, Békéscsabára. De a munka mellett jut majd idő az aktív pihenésre, a futásra is. 

A következő évad milyen feladatokat hoz?

A Virágot Algernonnak című darabbal kezdem az új évadot, Benedek Miklóssal, Szervét Tiborral, Szőlőskei Tímeával, Zsurzs Katival állítjuk színpadra, Horgas Ádám rendezésében. Emellett az összes jelenlegi előadásom átmegy a következő évadra, hála a közönség kitartó érdeklődésének.

Rákász Judit     

     


 

süti beállítások módosítása