Szépek Ideje - Musical készül Für Anikóval

Június 20-án szombaton este a Múzeumok Éjszakája programjaként, a Bajor Gizi Színészmúzeumban hallhatók először részletek a Szépek ideje című musicalből, amelyet Nyitrai László és Galambos Attila írt Für Anikónak.

múzeumok éjszakája2

 

Bemutatkozik a Szépek ideje:

 

A Múzeumok Éjszakáján Für Anikó előadásában csendülnek fel először részletek Galambos Attila és Nyitrai László készülő musical-monodrámájából, amelyet a KÉK Produkció Nonprofit Kft. hoz létre, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. Az „előbemutatón” zongorán maga a zeneszerző, Nyitrai László működik közre.

 

A mű egy 40-es éveiben járó szingli nőről szól, aki önbizalomhiányban szenved, sikertelen a párkeresésben, ezért plasztikai sebészhez fordul. Az alkotók szerint a darab fontos dilemmákkal szembesít mindannyiunkat: a sorozatos átalakítások sikeresebbé tesznek-e vagy újabb konfrontálódáshoz vezetnek? Szembe tud-e nézni Nóra a saját múltjával, meg tud-e bocsájtani szüleinek. El tudja-e fogadni önmagát? A

 

A musical Jurás Jenő "Ne szakítson félbe!" című monodrámájának ötlete nyomán született. A Szépek ideje, zenéjét Nyitrai László, librettóját és dalszövegeit Galambos Attila jegyzi.

  

„Minden nő életében eljön az a pillanat, amikor rájön, hogy az idő nyomot hagy rajtunk, és ezzel a férfiak egy része is azonosulni tud. De a plasztikai kezelések és az extrém testátalakítás korát éljük, amikor szinte bármi lehetséges. A kérdés az, ki meddig merészkedik el ezen a bizarr eredményekhez vezető úton” – mondta Galambos Attila szövegíró.

 

füranikó fb3

 

Három évvel ezelőtt maga Für Anikó kereste fel Nyitrai Lászlót egy közös projekt ötletével. „Az én elképzelésem volt, hogy ne szimpla dalokat írjunk, hanem egy önálló művet. Mivel ugyanebben az időszakban kezdtünk Galambos Attilával is egy lehetséges darab témáján gondolkozni, neki is felvetettem az Anikónak írandó darab ötletét. Egy szerencsés véletlennek köszönhetően bukkant Attila az irodalmi alapul szolgáló Jurás Jenő műre”- vélte a zeneszerző.

 

Galambos Attila is elismerően nyilatkozott a közös munkáról Für Anikóval. „Anikó szinte bármilyen feladatra tökéletes választás, kimeríthetetlenek a színészi erőforrásai. Emellett rendkívül élvezetes vele az együttgondolkodás, számos remek észrevétellel, megoldási javaslattal élt az alkotói folyamat során.”

 

Nyitrai László igyekezett igazán kifejező, drámai hatást elérni a zenével, hiszen egy monodrámáról van szó, amelyben a zene a főhős egyetlen „partnere”, érzelmeinek tükre. „Könnyűzenei stílusokat használok, azonban a formai kidolgozásnál operai elveket követek: a témák egymással tematikus kapcsolatban vannak, vezérmotívumokat alkalmazok, amik fejlődnek, minden jelenet komplett zenei formává áll össze. Monomusicalről lévén szó a legnagyobb kihívás számomra az, hogy létrehozzak egy önmagát állandóan érdekesnek, tartalmasnak fenntartó zenei rendszert úgy, hogy csak egy énekesem van.”

 

A huszadikai műsor közönségtalálkozóval zárul, amelyen az alkotók válaszolnak a bemutatóval kapcsolatos nézői kérdésekre. 

 

A Múzeumok Éjszakája a Színészmúzeumban egyéb programokkal is vár, 15-18 óra között gyerekprogramokkal indítanak az egykori Bajor-villa kertjében, a musical bemutatkozását pedig kiállításmegnyitó, vetítés, tombola és koncertek követik.

 

IMG 1430

 

Itt a teljes program:


18.00-19.00 óra
: Galambos Attila - Nyitrai László - Jurás Jenő: SZÉPEK IDEJE(musical-monodráma)

Nóra szerepében: FÜR ANIKÓ

Zongorán közreműködik: NYITRAI LÁSZLÓ

A mű egy 40-es éveiben járó szingli nőről szól, aki önbizalomhiányban szenved, sikertelen a párkeresésben, ezért plasztikai sebészhez fordul. A darab fontos dilemmákkal szembesít mindannyiunkat: a sorozatos átalakítások sikeresebbé tesznek-e vagy újabb konfrontálódáshoz vezetnek? Szembe tud-e nézni Nóra a saját múltjával, meg tud-e bocsájtani szüleinek. El tudja-e fogadni önmagát?Az előadás létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap támogatja. (A produkciót a KÉK Produkció Nonprofit Kft. hozta létre.)

 

19.15-19.45 óraRITKÁN LÁTOTT KOLOZSVÁR kiállítás megnyitója

 

19.45-21.00 óraFÉNYLŐ FILMCSILLAGOK – beszélgetés vetítéssel

Szeleczky, Muráti, Páger a filmvásznon

Vendégeink: NEMLAHA GYÖRGY és KURUTZ MÁRTON

Beszélgetőtárs: GAJDÓ TAMÁS

 

21.15-21.30 óra: TOMBOLASORSOLÁS

 

21.45-22.45 óra: HOPP ART klubkoncertje

(Az 1980-as, 90-es évek slágerei acapella feldolgozásban valamint filmslágerek az 1920-as, 30-as évekből.)

23.00-24.00 óra: „RETRO KERTMOZI” – Filmvetítés korabeli vetítőgéppel

 

00.30-01.30 óraKISÉJI ZENE a kertben

(Közreműködik: CZVIKKER LILLA és HUNYADI MÁTÉ a Franklin Mods zenekar tagjai)

Az Élő Erdély program keretében Kolozsvár Ifjúsági Fővárosa, aCollegicum Mathias Corvinus interaktív múzeumi programja az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézettel együttműködve. A programok a múzeumi terekben és a kertben folyamatosan zajlanak 18 és 04 óra között. ARitkán látott Kolozsvár című kiállítás a város régi és az új hangulatát és nevezetességeit megidézve szubjektív válogatást kínál az erdélyi művészet számos ismert és jónéhány, a nyilvánosság elé eddig soha nem tárt műalkotása közül. Mindez fűszerezve az OSZMI gyűjteményeinek ritkaságaival. VálogatásKós András szobrai, Kolozsi Tibor Fadrusz János Mátyás király szobrának restaurálása alkalmából készített grafikái, Jánosi Andrea Kolozsvár Képeskönyv illusztrációi, László Miklós és Miklóssy Gyula Kolozsvár fotográfiái, valamintKónya István (Wurki) és Kéri Virág Kolozsvár panorámája. Az est folyamánrendhagyó tárlatvezetést tart ifj. Dávid Gyula építész, valamint a kiállítás kurátorai, Szebeni Zsuzsa és Lánczi Péter.

Látható lesz Felméri Cecília Mátyás, Mátyás című díjnyertes rajzfilmje.

Az esemény alatt a Tintakő Könyvesbolt kolozsvári témájú köteteimegvásárolhatóak.

 

Árak:

Gyerek: 500 Ft/fő

Felnőtt: 1000Ft/fő (A kiállítások is megtekinthetőek.)

Családi jegy: 2000 Ft/2 felnőtt+2 gyerek

A családi programok múzeumi karszalaggal nem látogathatóak, mert karszalaggal a 18 órától kezdődő programokon lehet részt venni.



 

 

Forrás: Színház.hu, vivalamusical.hu, szinhaziintezet.hu

Fotó: Facebook

 

 

süti beállítások módosítása