"Szeretem ezt a színházat" - Elérhető Béres Attila pályázata

Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház új igazgatójának nyertes pályázatát tesszük közzé.

 attila

 

Részlet Béres Attila pályázatából:

 

"2012 szeptemberében igazgató-helyettesként és a művészeti tanács tagjaként kerültem a Miskolci Nemzeti Színházba. Akkor hat rendező szövetkezett arra, hogy egy új színházi vezetési modell segítségével felfrissítse és izgalmassá tegye az ország egyik legnagyobb színházának, Magyarország első kőszínházának a működését. Az új vezetési modell alapja az igazgató mellett működő döntés-előkészítő és tanácsadó testület volt – a művészeti tanács – mely az esztétikai és művészeti (a repertoárt, társulatot, arculatot és kommunikációt érintő) kérdésekben meghatározó véleménnyel bírt. E testület kezdetben, bár sok vitával és inspiráló nézetkülönbséggel átitatva, de jól működött. A 2012-ben sikeres igazgatói pályázat, a pályázatban megfogalmazott művészeti koncepció minden leírt eleme is e közös munkának, hosszú együttgondolkodásnak az eredménye volt. 2012-ben, az alapos előkészítést követően, a közönség és az egész színházi szakma figyelmét felkeltő változás vette kezdetét Miskolcon. A hat rendező együttes fellépésének ereje olyan bizalmi helyzetet hozott létre, amelynek köszönhetően országos ismeretségű, nagy tehetségű színészek és ígéretes pályakezdők sora szerződött a színházhoz. Első év végére a „régiekből” és az „újakból” összeállt és a folyamatos munkának köszönhetően összeszokott az ország egyik legerősebb és legsokoldalúbb társulata.

 

Ezzel párhuzamosan sajnos elindult az a törési folyamat is, mely végül a társulat és az igazgató, a művészeti tanács és az igazgató közötti feloldhatatlan konfliktushoz vezetett, és melynek eredményeként a 2014/2015-ös évad közepéig a társulat számos színésze és a színház több vezető munkatársa elszerződött. A teljesség igénye nélkül álljon itt néhány név, akik úgy döntöttek, hogy elmennek: Rácz Attila dramaturg, művészeti tanács tag; Fodor Krisztina a sajtó osztály vezetője, Kocsis Pál, Gyuriska János, Bohoczky Sára, Fritz Attila, Görög László, Pásztor Pál, Zayzon Zsolt, Marcz Fruzsina, Molnár Gusztáv, Fabók Mariann, Simkó Katalin, Ódor Kristóf színművészek. Lovas Rozi és Gáspár Tibor a második évadtól csak a vendégként való szereplést vállalták. A 2014/2015-ös évad elején pedig lényegében megszűnt maga a művészeti tanács is, pár hónapig formálisan működött, majd tagjai egyenként mondtak le funkciójukról. A vitatható igazgatói döntések sorozata nyomán kibontakozó belső konfliktusok részletezése nem e pályázat témája; az viszont igen, hogy a művészeti tanács öt tagja: Rusznyák Gábor, Szabó Máté, Szőcs Artur, Keszég László és jómagam e vitákban mindig egy véleményen maradtunk, és a vitatott kérdésekben közös és határozott álláspontot tudtunk képviselni. Ma is hiszem, hisszük, hogy a művészeti tanács munkája és szakmai tapasztalata nélkül a Miskolci Nemzeti Színház nem foglalná el azt az előkelő helyet a magyar színházak között, amit mára kivívott magának.

 

A fentiek alapján egyértelmű, hogy a Miskolci Nemzeti Színház működését továbbra is a 2012-es pályázatban közösen megfogalmazott művészi koncepció alapján látom megvalósíthatónak. Az a művészi tartalom, amely pályázatom alapját képezi, amelynek megvalósítására ígéretet teszek (és amelyért felelősséget vállalok), csakis a művészeti tanáccsal közösen kivitelezhető – ahogyan a sok sikeres előadás, kiegészítő program, a közönséggel való kapcsolattartás számtalan új formája sem jöhetett volna létre az elmúlt három évben, ha nem több ember ötlete, kreativitása, munkabírása, szakmai hitele és kapcsolati tőkéje állt volna mögötte – amíg ott állhatott. Természetesen felmerül a kérdés, hogy mi a garancia arra, hogy mi öten ebben a felállásban hatékonyan és konfliktusmentesen tudunk együttműködni a jövőben. A válaszom: garancia az elmúlt három év, mely idő alatt mindvégig kitartottunk egymás mellett, alaposan kipróbáltuk egymást, megismertük egymás gondolkodásmódját és az esetleges véleménykülönbségek esetén megtanultuk elfogadni egymás közt a szavazattöbbség egyszerű elvét. Garancia az a szoros érzelmi-szakmai kötődés, amely mindannyiunk meghatározó viszonya a Miskolci Nemzeti Színházhoz.

 

És garancia rá az a közös színházeszmény is, melyben mindannyian hiszünk, és amit előadásainkkal az elmúlt három évben is képviseltünk. E színházeszménynek megfelelően kinevezésem esetén egy erős állandó társulaton alapuló repertoárszínházat szeretnénk megvalósítani, ahol a magyar és a nemzetközi drámairodalom klasszikus és kortárs darabjai intenzív élményt nyújtanak a ma emberének a ma emberéről. Hiszem, hisszük, hogy a színház a nézőért van. De műfajtól független szigorú értékközpontúságot képviselünk. A 193 éves Miskolci Nemzeti Színház kiemelt intézmény, Nemzeti Színház. A város és a régió színháza. A sokszínű, sokféle nézőt megszólító minőségi művészetet, a hagyományt tisztelő állandó megújulást kell, hogy képviselje. Valahogy úgy, mint Bartók vagy Kodály tette: ismerve a múltat, kutatva a jövőt.

 

Azért döntöttem úgy, hogy megpályázom a Miskolci Nemzeti Színház ügyvezető igazgatói posztját, mert szeretem ezt a színházat. Az elmúlt három évben – sokakkal együtt – sokat dolgoztam érte. Tisztelem a nézőit. Kötődöm a társulathoz, melynek kialakításában magam is tevékenyen részt vettem. Ez a társulat igazi érték, nem lehet felelőtlenül veszni hagyni. Pályázatom sikere esetén Szabó Máté mint igazgató- helyettes, Rusznyák Gábor, Keszég László és Szőcs Artur mint a művészeti tanács tagjai fogják segíteni munkámat".

 

A teljes pályázatot itt elérhetik.

 

 

 

süti beállítások módosítása