“Szeretnénk fogódzót adni” - Ötvenezer nézőnek játszott a Kolibri

Az idei évadban négy bemutatót tartott, három játszóhelyén közel ötvenezer néző előtt játszott, bevételét négy millió forinttal növelte a Kolibri Színház – hangzott el a társulat szerdai évadzáró ülésén.

kolibri2 1

A társulat új videoklipjük készítésekor

 

Novák János igazgató arról is beszámolt, hogy a teátrum 3 millió forintos közlekedési támogatást nyert, így több mint ötezer gyermeket tudott hozzásegíteni ahhoz, hogy eljusson a Kolibri előadásaira.

 

Színházpedagógiai programjuk idén is széleskörű kínálattal várta a résztvevőket, ugyanis összesen 280 színházi nevelési eseményt, köztük nyílt próbát és tanárműhelyet szerveztek, ahol az érdeklődőknek lehetősége volt az alkotókkal való találkozásra, beszélgetésre. A színészek részvételével 12 előadáshoz kapcsoltak dráma- illetve színházolvasó foglalkozást, és kiadtak egy átfogó műsorfüzetet színházpedagógiai munkájukról, mely ismerteti a programok felépítését, résztvevőit és ötleteket is ad az előadások iskolai feldolgozásához. (A programfüzet a színház honlapjáról is letölthető: http://szinhaz.blog.hu/media/image/2015-06-21/11900843/.)

 

Novák János felidézte, hogy a Kolibri Színház külső helyszíneken is fellépett: a Művészetek Völgyében, az Óbudai Művelődési Központban, a Dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházban, a Nyírbátori Kulturális Központban, a Veszprémi Városi Művelődési Központban és bemutatkozott a Magyar Állami Operaház Diótörő Fesztiválján, Fischer Iván Lakásszínházában, a kaposvári Bábszíntéren, a Magyarországi Bábszínházak 12. Találkozóján, Kecskeméten és az V. Yakumói Nemzetközi Színházi Fesztiválon, Japánban.

 

japan

Japánban

 

A sikerek között említette, hogy a színház két 2014-ben befejezett európai uniós együttműködése Platform Shift és Small Size néven négy évre lehetőséget kapott a folytatásra. Ez lehetővé teszi, hogy újabb ifjúsági és csecsemőszínházi produkciók szülessenek a teátrumban.

 

“Ha nem vennénk részt különböző pályázatokban, külföldi projektekben, nem tudnánk folytatni ifjúsági és csecsemőszínházi programunkat. Mindig plusz forrásokat kell találnunk ahhoz, hogy színházunk talán legnagyobb értékét, széleskörű repertoárunkat megőrizzük. Azt remélem, hogy a jövőben a Kolibri Pince tágasabb térbe tud költözni és ez nagyobb anyagi biztonságot teremt a munkánknak” – fogalmazott Novák János.

 

Arról is szót ejtett, hogy a Kolibri június 16-án, 99-es busz címmel, Alexics Rita, Bárdi Gergő, Krausz Gábor és Rózsa Krisztián szereplésével, Vidovszky György rendezésében nyári tanterem-színházi bemutatót tartott a nyolcadik kerületi, egykori kesztyűgyárban. “Az évad befejező projektje egy merőben új vállalkozás. A 10-14 éves korosztálynak szóló interaktív előadás a hírhedten különc 99-es járaton találkozó utasok - köztük ellenőrök, otthontalanok, romák, közterület-felügyelők, buszsofőrök, rendőrök és nyugdíjasok – találkozásaiból bontakozik ki és azt a kérdést vizsgálja, mennyire tuduk empatikusak lenni egymással” – tette hozzá.

 

Novák János a következő évadról szólva elárulta, 30 előadás marad repertoáron. A szeptember a 24. Kolibri Fesztivállal indul, amelyre ismét gazdag programmal készülnek, és 2016 júniusában vendégül látják az európai uniós Platform shift+ projekt találkozóját, ahol mind a tíz résztvevő európai színház bemutatja saját, a projekt keretében létrehozott előadását.

 

99esbusz2

 Alexics Rita, Bárdi Gergő és Rózsa Krisztián a 99-es busz előadásán

 

A Kolibri Színház jövőre öt bemutatót tervez. Októberben Kolozsi Angéla Emília és az angyalok című művéből, novemberben a Nobel-díjas Selma Lagerlöf A karácsonyi rózsa legendája című meséje alapján Horváth Péter által írt darabból készül előadás Novák János rendezésében. 2016 januárjában a színház művészei, Török Ágnes és Szívós Károly rendeznek Csipcsipcsóka címmel egy csecsemőszínházi produkciót, míg februárban a színház főrendezője, Vidovszky György visz színre a Platform Shift+ projekt keretében egy előadást. Tavasszal pedig Vígszínház egykori igazgatója, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Marton László inspirációját követve, Apuleius Amor és Psyche című művén kezdenek el dolgozni Horváth Péter íróval, Oberfrank Péter karmesterrel és Fábri Péter dalszövegíróval.

 

A következő évadtól a társulat egy fővel, Molnár Zsófia Boróka színésznővel bővül, aki a Kolibri Színház Stúdiójából indult, majd az egri Harlekin Bábszínházhoz szerződött, és jelenleg a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Bábszínész szakának hallgatója.

 

“Nem felemelt ujjal osztogatunk pedagógiai parancsokat, hanem arra törekszünk, hogy megértsük, megjelenítsük azokat a gondokat, amelyeket a fiatalok még egymás között sem tudnak megbeszélni. Nemcsak színházra nevelünk, színházat magyarázunk, de a színház egyedülálló eszközeit arra használjuk, hogy mindennapi életükben fogódzót adjunk, segítsük őket önmaguk és a világ megismerésében. Sikereink és tapasztalataink birtokában szeretnénk elérni, hogy 0-18 éves korig minden gyerek számára megteremtődjön Magyarországon a lehetőség, hogy évente legalább egyszer színházi előadást lásson, legyen bár kamasz, kisiskolás, óvodás vagy éppen – csecsemő” – összegzett Novák János.

 

boroka

Molnár Zsófia Boróka

 

A színház társulata minden évben választ egy Kolibri Hölgyet, egy Kolibri Urat, egy Kolibri Háttér Hölgyet és Kolibri Háttér Urat, akik kiemelkedő munkájukért a következő évadban viselhetik a címet. Idén Tisza Bea és Fehér Dániel, illetve Sallai Rita öltöztető és Bornai Szilveszter zenei vezető érdemelte ki az elismerést.


Az évadzárót követően kiállítás nyílt a Kolibri dolgozóinak művészeti alkotásaiból - mostantól ékszerek, táskák, ruhák, bábok, maszkok, rajzok, festmények is láthatók a színház előcsarnokában. A társulat pedig fa- és rézfúvós hangszereken játszott az érdeklődőknek. A Doktor proktor és a Holdkaméleonok című produkció bemutatója óta ugyanis zenei képzésen vesznek részt a darab szereplői, akik az előadásban többek közt egy fúvószenekar tagjait alakítják.