"Nem mondhatunk le a magas művészetekről" - Évadot zárt a Győri Balett

88 kőszínházi előadást tartott az idei évadban a Győri Balett társulata, amelyeket itthon és külföldön mintegy negyvenezer néző látott – mondta az együttes igazgatója a hétfőn tartott évadzáró társulati ülés után az MTI-nek.

Kiss János hozzátette: "látszik az a tendencia, hogy szükség van a gyorsan és könnyen fogyasztható előadásokra, ugyanakkor nem mondhatunk le a magas művészetekről sem". A Győri Balett idei egyik legelgondolkodtatóbb előadása a kifejezetten a fiatal korosztályt megcélzó Ne bánts! című darab, amely a családon belüli erőszak témáját dolgozza fel. 

 

gyoribalett

 

Úgy fogalmazott: "hihetetlen és megdöbbentő" reakciók és visszajelzések érkeztek a darabról, amely mutatja, hogy erről a társadalmi problémáról beszélni kell. 

 

A fellépésekről szólva az igazgató elmondta, hogy a Zorba, a Szentivánéji álom, a Rózsaszínház, a Kodály és a Vaskakas darabokkal nemcsak a Győri Nemzeti Színházban és a Bartók Béla Megyei Művelődési Központban, hanem az idén elkészült Audi Arénában, Tatabányán, Pécsett, Gödöllőn és többször Budapesten is felléptek.

 

Jártak Ausztriában, Németországban, Dániában, Svájcban, Olaszországban és Nagyváradon.

 

A vasárnap zárult, 11. alkalommal megrendezett Magyar Táncfesztivált is sikeresnek értékelte a társulat vezetője: 24 profi társulat lépett fel, az előadásokat több mint nyolcezren látták. 

 

Hozzátette: július 20-án kezdődik a felkészülés a 2015/2016-os évadra, amelynek első pontja a július 27-én, Izraelben kezdődő, hat állomásos turné lesz. A Zorbával többek között Jeruzsálemben és Tel-Avivban lépnek fel. 

 

Elmondta azt is, hogy a társulati ülésen a Győri Balett örökös tagjává választották Varga György színpadmestert, emellett augusztus elsejétől Velekei Lászlót művészeti asszisztensből művészeti igazgatóvá léptette elő.