Meryl Streep a Kongresszusban folytatja a nők egyenjogúságáért vívott harcot

 

Az amerikai Kongresszus minden tagjának elküldött levelében a női egyenjogúság kérdésének rendezetlenségére hívta fel a figyelmet Meryl Streep Oscar-díjas színésznő, aki szeretné elérni, hogy az amerikai törvényhozás ratifikálja a nők egyenlő jogairól szóló alkotmánymódosítást.

A Kongresszus több mint négy évtizede, 1972-ben elfogadott egy alkotmánymódosítási javaslatot a nők egyenjogúságáról, amely szerint a törvény előtt nem lehet különbséget tenni a polgárok között a nemük alapján. Az Equal Rights Amendment (ERA) elnevezésű módosító javaslatot 38 államban (az államok háromnegyedében) kellett volna elfogadni ahhoz, hogy kiegészítésként az alkotmányhoz csatolják, ám a kitűzött, majd 1982-ig meghosszabbított határidőig végül csak 35 állam hagyta jóvá. Az alkotmánymódosításokat a Kongresszus mindkét házának kétharmados többsége is elfogadhatja, de ezt a többséget sem sikerült eddig elérni.

 

Meryl-Streep

 

A háromszoros Oscar-díjas Streep, aki a héten ünnepelte 66. születésnapját, számos más hírességgel együtt gondolja úgy, hogy az alkotmánymódosítás elfogadása továbbra is égető és fontos lenne. A kedden elküldött levél mellé minden képviselő megkapta az Equal Means Equal című könyvet, Jessica Neuwirth, az ERA koalíció elnökének munkáját is.

 

"Nők és lányok teljesen új nemzedéke beszél az egyenlőségről, az egyenlő fizetésről, a szexuális erőszak elleni egyenlő védelemről, az egyenlő jogokról" - fogalmazott a színésznő a levélben.

 

Jackie Speier demokrata képviselő szerint az idő megérett az alkotmánymódosítás elfogadására. "A közvélemény-kutatásban megkérdezettek hetven százaléka azt hiszi, hogy az alkotmányban szerepel az egyenlő jogokról szóló módosítás, és megdöbbennek, amikor megtudják, hogy nem" - mutatott rá.

 

"Az ember nem gondolná 2015-ben, hogy az Egyesült Államokban a nőknek még mindig küzdenie kell a törvény előtti egyenjogúságért, pedig így van" - hangsúlyozta Chelsea Handler színésznő és író, melegjogi aktivista.

 

süti beállítások módosítása