Átadná a szekszárdi Német Színházat a megyei önkormányzat

Ingyenesen a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának tulajdonába adná a szekszárdi német színház épületét a Tolna Megyei Önkormányzat, de a közgyűlés pénteki határozata szerint kikötötték az ingyenes visszavétel lehetőségét is.

Az MNOÖ azt követően kezdeményezte a Magyarországi Német Színház (Deutsche Bühne Ungarn - DBU) épületének ingyenes átvételét, hogy 200 millió forint állami támogatást kapott a 2012 óta a fenntartásában működő, Tolna megyei tulajdonú színház felújítására. A támogatás fejében legalább 15 éves fenntartást kell vállalnia.

 

dbu


A Tolna megyei közgyűlés pénteken úgy határozott, hogy 2030-ig meghosszabbítja az eredetileg 2022-ig kötött fenntartási szerződést és szintén 2030-ig ingyenes átadja a német önkormányzatnak a színházépület tulajdonjogát. Azt is elfogadták, hogy amennyiben a szerződés lejártát megelőző hat hónapon belül a felek nem egyeznek meg a fenntartói jog meghosszabbításáról, a német önkormányzatnak ingyen vissza kellene adnia az épületet.


A nemzetiségi önkormányzat úgy kérte volna az átadást, hogy az esetleges visszavétel esetén a felek ismerjék el az értéknövelő beruházásokat és azokat 2031. június 30-ig a megyei önkormányzat térítse meg a német önkormányzatnak.


A 200 millió forintos kormánytámogatást Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkár május 19-én jelentette be. Heinek Ottó, az MNOÖ elnöke akkor azt közölte, hogy az önkormányzat a színház épületére az állami támogatást felhasználva a tervek szerint 230-250 millió forintot fordít, 2015 nyaráig megújítják a teljes gépészetet, a színpadtechnikát, szigetelik az épületet, nyílászárókat cserélnek.


A DBU Magyarország egyetlen hivatásos, német nyelven játszó színháza; a 110 millió forintos éves költségvetésű intézmény egy 80 néző fogadására alkalmas, 963 négyzetméteres, a szekszárdi belvárosban álló, szecessziós stílusú épületben működik, amelyet 58 millió forintos értéken tartanak nyilván.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása