Indul a kortárs színházi fesztivál Zalaegerszegen

Hét előadással várja a közönséget július 2-től a ZAlaegerszegi KOrtárs (ZAKO) Művészeti Fesztivál a Kvártélyház szabadtéri színpadán.

A független, kortárs alkotók bemutatkozása már hagyománnyá vált Zalaegerszegen - mondta Vadvári Tibor alpolgármester a fesztivál programjáról tartott sajtótájékoztatón. Hozzáfűzte, hogy a Manna Kulturális Egyesület és a Kvártélyház közös szervezésében színvonalas produkciókat láthat a közönség.

 

Emlékeztetett arra, hogy a belvárosi neobarokk épület udvara csaknem egy évtizede biztosít helyszínt a nyári színházi előadásoknak. A programsorozat két éve kortárs, független alkotók előadásaival is kibővült. A szórakoztató, néha érdekes témákat feszegető, elgondolkozató produkciók az elmúlt évek visszajelzései alapján egyre népszerűbbek - tette hozzá. 

 

Szeret lek

Szeret...lek

 

A ZAKO keretében összesen hét előadást mutatnak be. Olyan darabokat választottak ki, amelyek reprezentálják a kortárs irodalmat, ugyanakkor azt is szem előtt tartották, hogy a nyár a könnyed szórakozás időszaka, ezért zömében vígjátékok, romantikus komédiák lesznek műsoron - ismertette a koncepciót Gáspár Anna, a Manna Egyesület vezetője. 

 

Hozzáfűzte, hogy még a gyermekelőadáson is a kortárs jelleget húzták alá: a Borka Mumusföldön című bábos mesejáték Pálfi Kata első színpadi művéből készült. 

 

A kortárs darabok egyébként gyakran a társulatok saját improvizációjából, benyomásaik, gyűjtéseik alapján jönnek létre. Hasonló módon, riportok alapján készült a fesztivál nyitóelőadása, a Szeret…lek című dokumentumdráma is. Pelsőczi Réka rendező a síoktatóját, legjobb barátnőjét, egykori óvónőjét kérdezte a szerelemről. A magnetofonján rögzített riportokat a szereplők megtanulták, így az előadáson a való életből vett szöveget mondják majd el. 

 

Kvartelyhaz

Kvártélyház (fotó: vilagszam.hu)

 

A társulat írta az öregedésről szóló 40! Avagy a véges élet című, rengeteg humorral fűszerezett zenés előadást és élőzenés produkció lesz Bertolt Brecht A kaukázusi krétakör című klasszikus műve alapján készült Dominó is, amelyben mai magyar slágerek is felcsendülnek. 

 

Az idei repertoárban szerepel Olt Tamás Minden kezdet nehéz, hát még a versenyzongora című romantikus vígjátéka és a Gerlóczy Márton A csemegepultos naplója című regényéből készült egyszemélyes vígjáték Ötvös András előadásában. A fesztivál utolsó előadása külföldi kortárs katalán szerző, Jordi Galceran Bankhitel című vígjátéka lesz. 

 

A Manna Egyesület a fesztivállal párhuzamosan drámatábort is tart 12-18 éves diákok számára a Zrínyi Miklós Gimnáziumban. A fiatalok bepillanthatnak a fesztivál kulisszatitkaiba, mozgás- és drámaórákon vehetnek rész, sőt részesei lehetnek egy közös produkciónak is.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása