"Oratórikus István a király születik" - Novák Péter és csapata már próbál

A készülő rockopera első olvasópróbáján a mű összes szereplője – mások mellett Varga Miklós, Feke Pál, Deák Bill Gyula, Nagy Feró, Keresztes Ildikó – a szerzők, Bródy János és Szörényi Levente, valamint a rendező, Novák Péter is részt vett.

Rosta Mária producer hangsúlyozta, hogy 30 éve az István, a király a legfontosabb darab az életében:

"Az augusztus 19-i bemutató jegyeit két hét alatt eladtuk, a 18-i előadásra egy hét alatt kelt el 3000 belépő. Már csak állójegyeket lehet vásárolni. Az 1983-as bemutató legendás művészei mellett a fiatalabb generáció is képviselteti magát az új produkcióban: a Társulatból és különböző zenei tehetségkutató műsorokból is érkeztek énekes-színészek a rockoperába. A szerzők szintén visszatérnek az István, a király színpadára, Szörényi Levente a Te kit választanál? című számot énekli, Bródy János Krónikás lesz" – sorolta a producer.

 

isti01 

Novák Péter rendező szerint az István, a király a legnagyobb társadalomformáló erővel bíró darab volt az elmúlt három évtizedben Magyarországon. 

 

"2015-ben valóban autentikus, de egyben rendhagyó előadás születik. 32 év után megpróbáljuk úgy színpadra állítani az István, a királyt, hogy a zenére és a szövegre fektetjük a hangsúlyt, ezek élveznek prioritást. Az rockoperát a Királydombon koncert-színházként, oratórikus feldolgozásban képzeljük el, tehát nem a látványra koncentrálunk" – fejtette ki Novák Péter, aki azt is hozzátette, hogy a darabbéli figurák személyisége kerül előtérbe.

 

isti03

 

"Ez a történet nagyon fontos nekem, mivel saját létezésünkkel, identitásunkkal foglalkozik, ráadásul gyerekkorom óta elkísér. Gondolkodásra késztet. Arról is szól, hogy milyenek vagyunk, milyen országot építünk, miként befolyásoljuk a történelmet. Nem célom, hogy véleményt formáljunk, partnerként tekintünk a nézőkre, szeretném ha kérdésekkel vagy akár megoldásokkal mennének majd haza a darab után" – fogalmazott a rendező, majd kitért arra, hogy a díszlet az ókori amfiteátrumi hangulatot idézi meg.

 

"Az 1983-as bemutatóra Götz Béla fantasztikus látványvilágot álmodott meg és ebből egy-két elem időről-időre visszatér" – mesélte és kiemelte, hogy ezúttal nem lesz grandiózus tánckar a rockoperában.

 

"Fiatal képzőművész lányok háttérvetítéseket készítenek, melyekben sűrűn vizualizált világunk lenyomatai lesznek láthatók. Nem kell attól megijedni, hogy a Szállj fel szabad madár című dal közben nem lépnek színpadra táncosok, ugyanis a tartalom élvez előnyt. Szeretném ha a szereplőkről sokat megtudnánk a produkció során. Sajátos, személyes közlési lehetőség ez... A Királydomb szakrális tér, az emlékezés helye, ahová oratórikus színházi élménnyel készülünk. Az István, a király idei bemutatója tartalmában az egyik legerősebb értelmezés lehet" – vallotta a rendező.

 

isti04

 

A bemutatót augusztus 18-án és 19-én tartják a városligeti Királydombon. A produkciót az 2015-2016-os évadban az ország 14 sportcsarnokába elviszik. Varga Miklós ezúttal is István királyt alakítja, Deák Bill Gyula Táltos, Nagy Feró pedig Laborc lesz. Feke Pál játssza Koppányt, a további főbb szerepekben Keresztes Ildikó (Sarolt), Danics Dóra (Gizella), Radics Gigi (Réka), Aradi Imre (Asztrik) és Kocsis Tibor (Vecelin lovag) lesz látható.

 

Vass Kata / Színház.hu

 

süti beállítások módosítása