Misty Copeland történelmet írt - Első táncosnő lett

A rendkívül népszerű Misty Copeland az Amerikai Balett első fekete bőrű első táncosnője.

misty

 

Hetvenöt éves történetében először van fekete bőrű első táncosnője az Egyesült Államok első számú balett-társulatának, az American Ballett Theatre-nek (ABT). Misty Copelandet - aki alig egy hete debütált óriási sikerrel A hattyút tava főszerepében - kedden nevezték ki. 

 

- 13 éves korom óta arra vágytam, hogy bekerüljek ebbe a csapatba, azzal, hogy vezető táncos lettem, felértem a csúcsra, és most úgy érzem, fellélegezhetek, de David Hallberg, a társulat másik vezető táncosa ma reggel azt mondta nekem, még csak most kezdődik a neheze. Imádom a kihívást, ha nem szeretnék keményen dolgozni, nem lennék itt – nyilatkozta Copeland.

 

Misty Copeland volt az első balett táncos aki egy Under Armour reklámban szerepelt.

 

 

A szegény családból származó, kansasi születésű prímabalerina a kaliforniai San Pedróban nőtt fel. Viszonylag későn, 13 éves korában kezdett balettozni a városi társulatban. Jelentkezését a balettintézetbe elutasították, arra hivatkozva, hogy teste nem megfelelő ahhoz, hogy táncos váljon belőle és már túl öreg is hozzá.

 

Misty azonban nem adta fel, bár alkatilag atlétikusabb és teltebb idomú, mint a balerinák többsége, 15 évesen elismerést nyert a Los Angeles Spotlight Award-on, majd a San Francisco Balettnél folytatta tanulmányait. 24 éves korára pedig az Amerikai Balettszínház történetének második afro-amerikai szólótáncosává vált.

 

 

 

- Voltak olyan pillanatok, amikor kételkedtem magamban, és abba akartam hagyni, mert nem tudtam, hogy afroamerikaiként lesz-e jövőm ezen a pályán. Egyúttal azt is éreztem, hogy ezt a következő generációért is teszem, nem csak magamért. Folyton azt mondogatom, az elődeimnek köszönhetem azt, hogy eljutottam idáig, most pedig én vagyok a kislányok példaképe – magyarázta Misty Copeland.

 

32 éves, missouri születésű táncos az utóbbi években egyre nagyobb elismertségre tett szert. Idén a Time magazin által kiválasztott 100 legbefolyásosabb ember egyike lett és a magazin címlapjára is felkerült. Nadia Comaneci olimpiai bajnok tornász a Time magazinban azt írta róla: Copeland története egy azon történetek közül, amikor “valaki követi az álmait és soha nem hajlandó feladni”. “Ilyen értelemben ő minden fiatal lány számára példakép lehet.” – írta Comanecit. “Nem számít, honnan jöttél. Ha Mistyhez hasonlóan megvan benned a szenvedély, akkor a legjobb lehetsz abban amit csinálsz.”

 

 

A New York Times azt írta róla, hogy akarhányszor főszerepet táncol, “az előadás egy eseménnyé változik, amely óriási lelkes és sokszínű tömegeket vonz”. 

 

Életrajzi könyve Life in Motion: An Unlikely Ballerina címmel épp megfilmesítésre vár. A művészről dokumentumfilm is készült, az alkotást a Tribeca Filmfesztiválon mutatták be. 

 

 

Forrás: Színház.hu,Tánc.hu, Euronews, MTI

 

süti beállítások módosítása