Színház is vár a Győri Legendák Napján és a Győri Rotary Fröccsnapok

 

11. alkalommal rendezik meg a Győri Legendák Napját és a Győri Rotary Fröccsnapokat július 17. és 19. között a Széchenyi téren, a programot koncertek és színi előadások tarkítják – tájékoztatta a szervező Győri Művészeti és Fesztiválközpont igazgatója kedden az MTI-t.

Serfőzőné Tóth Andrea elmondta, hogy a győri legendák és fröccsnapok azért került egy időpontra, mert a városhoz kapcsolódó történetek sorában a szódavíz és a fröccs feltalálásának is kiemelt helye van, a két program így kiegészíti egymást.

 

gyor

 

Emlékeztetett: a legenda szerint Jedlik Ányos a Fóti Szüret rendezvényen mutatta be a spriccert az általa készített szódából, valójában azonban Győrben, a Bencés Rendházban kóstolták meg először az italt, a szódavíz Magyarországon való gyártását pedig 1826-ban dolgozta ki Jedlik Ányos.

 

Az igazgató hozzátette: győri és környékbeli Rotary Clubok, valamint az Európai és a Somlói Borlovagrend tagjai kínálják majd boraikat. A bevételt hagyományosan a Kazinczy Szép Magyar Beszéd Versenyre érkező fiatalok költségeinek fedezésére adja az ötletgazda Győri Rotary Club.

 

Pénteken koncertek lesznek, ahol fellép mások mellett az Arrabona Ensemble, az Aponé zenekar és a Magyar Vista Social Club, az Apátúr házban pedig szódásüveg- és szikvízüzemi kiállítás nyílik.

 

Szombaton a Miskolci Csodamalom Bábszínház A Kiskakas gyémánt félkrajcárja című bábelőadást mutatja be, utcaszínházi előadás formájában játsszák el a győri legendákat, amelyek többek között Pálffy Miklós hadvezérhez, Szent Lászlóhoz, Dobó Istvánhoz, Pannonhalmához vagy Hanyistókhoz kapcsolódnak. 

 

Bemutatják a győri frigyláda, a Vaskakas díszkút és Szent Mihály szobrának történetét városnéző séták és város felfedező játék keretében. Győr Megyei Jogú Város Levéltárának pincéjében, a középkori győri tömlöc eredeti állapotban megmaradt szakaszán pedig korabeli börtönszokásokkal, boszorkányperekkel és a város hőseinek, mint Schwarzenberg Adolf és Ferdinánd Hardegg várkapitány történeteivel ismerkedhetnek az érdeklődők. 

 

Vasárnap délelőtt Jedlik Ányos és a fröccs feltalálásának körülményeivel ismerkedhetnek az érdeklődők városnéző séta keretében, Rutkai Bori és zenekara pedig Sárkányjárgány címmel adnak koncertet a gyermekeknek. Délután mások mellett a Colomre Band és az Új Bojtorján együttes adnak koncertet.

 

süti beállítások módosítása