Az Abigéllel folytatódik a Szegedi Szabadtéri műsora

Szabó Magda népszerű regényéből, az Abigélből készült musical szabadtéri ősbemutatójával folytatódik pénteken este a Szegedi Szabadtéri Játékok műsora, a darabot Somogyi Szilárd rendezésében láthatja a közönség a hétvégén.

A rendező elmondta, Szabó Magda 2005-ben járult hozzá a musicalváltozat elkészítéséhez, a 2008 márciusi bemutatót azonban már nem élhette meg.


A legnehezebb feladat az volt, hogy a hatszáz oldalas regényből két felvonásos színpadi művet szerkesszenek, ennek a dramaturgiából sok minden áldozatul esett. Somogyi Szilárd - akinek a szövegkönyvet készítő Miklós Tibor és a zenét szerző Kocsák Tibor volt az alkotótársa - úgy vélekedett, sikerült Szabó Magda emlékéhez hűnek maradniuk, és komplex színházi mű született.

 

abigel

Fotó. szegediszabadteri.hu


A szabadtéri ősbemutató különleges kihívások elé állította a produkciót készítő Budapesti Operettszínház stábját, hiszen a Dóm téren majdnem négyszer akkora színpadon mutatják be a darabot, mint a fővárosban. A koreográfus, Lőcsey Jenő elmondta, a fesztiválon 44 táncossal szerepel több mint a kőszínházi előadásokon.


A Dóm téren sorozatban a negyedik nyáron szereplő Vágó Zsuzsi - aki a főszereplőt, Vitay Georginát játssza - elmondta, "többletenergiát" ad számára a hatalmas nézőtér és a színpad. A szóló számoknál az óriási térben egyedül állva az egyszemélyes drámát még közelebb viheti a nézőkhöz, a magány még inkább érezhetővé válik - tette hozzá.


Udvaros Dorottya elmondta, hogy alapvetően prózai színésznek tartja magát, de mindig imád zenés darabban játszani, első felkérésre elvállalta Horn Mici szerepét. Úgy fogalmazott, a színpadon olyan összetett jellemű, szerethető asszonyt formál meg, aki elveszítette egyetlen fiát, ülhetne magányosan a világtól elzárkózva, de úgy érzi, olyan emberek veszik körül, akiknek adhat, segíthet.


A Kőnig tanár urat alakító Csonka András szerint mindenkinek kötődik személyes élménye a regényhez vagy a Zsurzs Éva rendezte televíziós sorozathoz. A zene és a dalszövegek csak új dimenziót nyitnak a szép történet előtt – mondta.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása