Blaha Lujzát idézi meg Csomor Csilla Velencén

Július 10-én 18 órakor a Velencei-tavi Galériában mutatják be A nemzet csalogánya című előadást, Blaha Lujza szerepében Csomor Csillával. Az előadás rendezője Bezerédi Zoltán, zongorán közreműködik Darvas Ferenc.

csomor

 

Az alkotók ajánlója:

 

Tudja az egész ország, hogy Ő a nemzet csalogánya. Hogy teret neveztek el róla azon a helyen, ahol a később Nemzetire átkeresztelt Népszínház állt. De ki volt valójában a kis "dalos Lujzácska"? Ki volt az a kislány, aki alig 16 évesen ment férjhez a 37 éves Blaha János karmesterhez? Hogyan szerződtette Őt Szigligeti Ede a Nemzeti Színházhoz, hogy végigjátssza a népszínmű irodalom jelentős szerepeit?

 

A korabeli sajtó szerint valamennyi népszínműben Ő volt a királyné parasztruhában. Operett, opera, népszínmű, dráma ? mindnek koronázatlan királynője volt. Kiválasztott volt. Szent küldetésének érezte a magyar nyelv népszerűsítését. Csomor Csilla a Déryné Széppataki Róza életét feldolgozó Édes Rózám című önálló estje után ismét egy óriási színésznőnk, egy elsöprő erejű asszony bőrébe bújik: Blaha Lujza sorsát jeleníti meg legjelentősebb szerepein, dalain keresztül.

 

süti beállítások módosítása