Mohácsi rendezésével indul a Szentendrei Teátrum és Nyár programsorozata

Mohácsi János rendezésével, a Hair című musicallel indul pénteken a nyári színházi programsorozat Szentendrén – tájékoztatta Kiss Zsuzsa, a Szentendrei Kulturális Központ sajtóreferense csütörtökön az MTI-t.

A programok hagyományos helyszínei a történelmi belváros patinás épületei és udvarai, ahol a színházi előadások mellett koncertek és kiállítások is várják a közönséget.

 

A kulturális központ munkatársa kiemelte, hogy az idei nyár is kínál premiert: Ernest Thompson Aranytó című darabját, amelynek főszereplője Vári Éva és Benedek Miklós, július 24-én mutatják be. Az Orlai Produkcióval közös előadást ezt követően még négy alkalommal láthatja a közönség a barokk városháza udvarán.

 

hair

 

A nagyszínpadi előadások között található Hindi Brooks Romance.com című vígjátéka Jordán Tamás és Molnár Piroska főszereplésével, Mácsai Pál Örkény Istvánt idézi színpadra Azt meséld el, Pista! című estjében, az Anyám tyúkja című rendhagyó produkcióban pedig az Örkény Színház művészei a magyar irodalom kötelező verseit helyezik új megvilágításba sok humorral. A városháza udvarán az előadások sorát A szőke ciklon című Rejtő Jenő-klasszikus zenés átirata zárja.

 

Kiss Zsuzsa szerint különleges produkció részese lehet, aki A Dohány utcai seriff című előadást választja. A Mohácsi János által rendezett darab ugyanis teljes sötétségben játszódik a MűvészetMalom középső szárnyában.

 

A Ferenczy Múzeum barokk épületének intim hangulatú udvarán változatos műfajú kamara-előadások várják a közönséget. Itt kerül színre A csemegepultos naplója című Gerlóczy Márton-regény színpadi változata Ötvös András előadásában, Lázár Kati Jászai Mari-estje, Sebestyén Aba egyszemélyes színháza Szeretik a banánt, elvtársak? címmel, a Nézőművészeti Kft. A hal nem hal bele című szatírája és a Caruso életét feldolgozó dalest Domenico Menini olasz tenor közreműködésével.

 

A Dunaparti Művelődési Ház (DMH) udvarán a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói klasszikus magyar vígjátékokból rendeznek felolvasószínházi esteket, melyeken Barta Lajos Szerelem című színműve, Csokonai Özvegy Karnyónéja és Petőfi A helység kalapácsa szerepel. Ugyanitt látható a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház vendégjátékaként a Kövek a zsebben és a Kókai János Társulat Kívül tágasabb című előadása. 

 

A színházi produkciók mellett világzenei koncertsorozat várja a közönséget a MűvészetMalom udvarán – hívta fel a figyelmet a sajtóreferens. A Vents d’Est (Keleti szél) 25 éves jubileumi koncertjén a francia Miquéu Montanaro a Ghymes együttes egykori tagjaival és a Vujicsics együttessel közösen lép színpadra, muzsikájuk a dél-európai és az észak-afrikai népek zenéjének sajátos ötvözete a közép-európai népek folkzenéjével, változatos dzsesszelemekkel színesítve. Az autentikus cigányzenét a Parno Graszt képviseli, de hallható majd a Budapest Bár is. A sorozatot a 40 éves Vujicsics és a 20 éves Söndörgő együttes közös koncertje zárja.

 

A DMH udvarán működő Elevenkertben borozgatós-üldögélős dzsessz- és folkkoncertek várják a látogatókat a Borbély Műhely, a Tárkány Művek, a Trans-Formation zenekar, valamint Tímár Sára és barátai közreműködésével. A gyermekes családokat vasárnap délelőttönként a Gyerekteátrum előadásai várják ugyanitt. 

 

Kiss Zsuzsa kiemelte, hogy hat év szünet után ismét megrendezik az Ister napokat. Július 25-26-án számos vízi és vízparti családi programmal, valamint éjszakai zenés gyertyaúsztatással várják a közönséget. A Duna-korzón Szentendre és környéke hét nemzetiségének művészeti és gasztronómiai bemutatkozását élvezhetik a vendégek.

 

A szabadtéri programsorozatot augusztus végén hagyományosan a Szentendre éjjel-nappal nyitva elnevezésű háromnapos kulturális rendezvény zárja, melynek része a bor- és gasztronómiai fesztivál is – tette hozzá a sajtóreferens. 

 

 

 

süti beállítások módosítása