"Innen talán már tényleg fölfelé vezet az út" - Lőrinczy György válaszolt

Vissza kell térni a szakmai vitákhoz, megoldást javasolni a döntéshozóknak - javasolja Lőrinczy György. Az Operettszínház főigazgatóját, a Színházművészeti Bizottság tagját Csáki Judit kérdezte a Revizor Online-on. Lapszemle.

 

A Revizor cikkéből:

 

Lőrinczy György tagja volt mindkét kuratóriumnak, amelyek a független színházak működési támogatásáról döntöttek. Arra a kérdésre, hogy meglepte-e, hogya döntést éppen néhány sikeres független színház kifogásolta, többek közt a Pintér Béla és Társulata, a Proton és a Maladype, Lőrinczy György elmondta, többen is kifogásolták, legfeljebb nem nyilvánosan. "Ez a támadás – nem pontosan értem, miért, de – engem érezhetően kevésbé érintett, mint a két másik kurátort, Barda Beát és Jászay Tamást, őket ugyanis a Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ) delegálta a kuratóriumba. Igyekeztem szorosan mellettük állni, hiszen hetekig nagyon keményen dolgoztunk együtt, tanulságos volt látni a szempontjaikat, és talán nekik is érdekes lehetett az én kicsit kívülálló szempontrendszerem. Noha erről sok szó esett már, érdemes ismét beszélni róla; az elmúlt években a FESZ nem delegálhatott tagokat a kuratóriumba, nagyon fontos, hogy ez idén megtörtént, kár lenne elrontani… Én a Színházművészeti Bizottság részéről lettem tagja a kuratóriumnak; elsősorban a teljes pályázat menedzselése volt a feladatom, a kapcsolattartás a bizottsággal, a kuratóriumok között és a minisztériummal" - tette hozzá.

 

Lőrinczy György elmesélte, miért lett tagja a Színházművészeti Bizottságnak, mely a miniszter tanácsadó testülete. "Miután kineveztek az Operettszínház főigazgatójának, volt a miniszterrel egy hosszú, őszinte beszélgetésem; nem is annyira az Operettszínházról, hanem a szakmáról úgy általában. Úgy gondolom, hogy a helyzet nem reménytelen: annyira eljutottunk a nulla pontra, hogy innen talán már tényleg fölfelé vezet az út, talán föl lehet építeni valamit. Legalább a szervilizmust és az ügyetlenséget ki lehetne iktatni – már ez is vinne előre. Bevezetni egy őszinte szakmai kommunikációt… Nekem élő kapcsolatom van a színházi szakma minden részével; olyan sok mindennel foglalkoztam korábban, hogy szinte mindenkivel dolgoztam már együtt. És ami az igazgatói kinevezésemet illeti: én nagyon vágytam ide, szeretem a műfajt és a társulatot, de azt is gondoltam, hogy egy nemzeti intézmény igazgatójaként talán többet tudok tenni a szakma egészéért. Erről is beszélgettünk a miniszter úrral, és szerintem ennek a beszélgetésnek volt az eredménye, hogy ő engem kívánt látni ebben a bizottságban. Több jelölt volt egyébként" - jegyezte meg az Operettszínház főigazgatója.

 

Lorinczy

Fotó: Cseke Csilla, MTI

 

Lőrinczy György elmondta, a működési pályázat kapcsán javasolta, hogy bontsák szét a pályázatokat, ugyanis az a probléma, hogy a FESZ a pályázóknak legföljebb a harminc százalékát fedi le. "Amikor megváltoztatták az előadó-művészeti törvényt, akkor lett úgy, hogy ide, a 'függetlenek pénzére' mindenki pályázhat, aki egyrészt nem kap fix működési támogatást költségvetési soron, másrészt regisztrálva van az előadó-művészeti irodánál. Vagyis sokkal többen pályázhatnak, mint régebben; nemcsak a korábban függetlenként meghatározott színházak, hanem a vidéki turnécsoportoktól kezdve a közművelődési intézmények színházi tagozatáig nagyon sokan. Ez érthető módon nem tetszik a függetleneknek, illetve a FESZ-nek; ráadásul megszűnt az a bizonyos kötelező kvóta, hogy a színházi költségvetés tíz százalékát a függetleneknek kell kapniuk" - ismertette Lőrinczy, aki úgy véli, nem politikai vagy ízlés alapon kellene küzdeni valami ellen, hanem szakmai érvek mentén valamiért. 

 

"A színházi szekértáborozás valójában nem politikai alapon kezdődött, hanem úgy, hogy az egyik oldal lebulvározta vagy lekereskedelmiszínházazta a másikat, az meg azt mondta, hogy rátok viszont senki nem kíváncsi. Úgy kezdődött, hogy mi jó színházat csinálunk, ti rosszat, te taníthatsz a főiskolán, te meg nem, mi jók vagyunk, ti rosszak. Ebben még semmi politika nem volt. Abban, hogy a kinevezett vezetőkhöz tényleg sokszor nem jutnak el a szakmai szempontok, vagy jelentősen torzulnak, igazad van – ezért is tartom fontosnak, hogy moderálni, közvetíteni próbáljak, ehhez azonban a magukat most elnyomottnak érzőktől is igény, megértés és szakmai szándék szükségeltetik. Én mindenkivel szívesen beszélgetek a szakmáról, és ilyenkor nem esztétikai kérdésekről vagy ízlésről beszélgetünk. Vissza kellene menni a szakmai szempontokhoz, a szakmai vitákhoz" - hangsúlyozta Lőrinczy György.

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

süti beállítások módosítása