Újra láthatóvá vált a szabadkai Népszínház épülete

Nyolc év után elkészült a szabadkai Népszínház homlokzata, amelyet pénteken lepleztek le, ezzel az észak-vajdasági város egyik jelképe újra láthatóvá vált.

A Népszínház építési munkálatai 2007-ben kezdődtek meg. A korábbi, életveszélyessé vált épületből csupán a korinthoszi oszlopos homlokzati részt tartották meg, de azt is teljes mértékben felújították.

 

Nepszinhaz-S

 

A munkálatok a pénzhiány miatt folyamatosan akadoztak, így az eredetileg 2011-re tervezett átadás azóta is késik. Pásztor István, a vajdasági tartományi képviselőház elnöke a szabadkai Pannon RTV beszámolója szerint pénteken azt mondta: a színház külső részének teljes felújítása az idei év végén vagy a jövő év elején befejeződhet, a belső tér kialakításához azonban még évekre van szükség. A szabadkai önkormányzat korábban azt közölte, hogy a színészek várhatóan 2018-ban foglalhatják el az új épületet. Maglai Jenő, Szabadka polgármestere pénteken megerősítette: tartható ez a határidő, amennyiben lesz elegendő támogatás.


A korábban ismertetett tervek szerint az új épületben három játszóhely lesz: egy kamaraelőadásokra alkalmas kisterem, egy koncertterem, valamint egy nagyobb színházterem. Az épületegyüttesben kap helyet a Népszínház szerb és magyar társulata, valamint egy esetlegesen létrehozandó horvát társulat. Az építkezések megkezdése óta a szabadkai Népszínház két társulata egy korábban moziteremként működő helyiségben tartja előadásait.


A tervek szerint a további építkezés ideje alatt a színészek új játszóhelyet kapnak, erre a város főutcáján található valamikori Arany Bárány Szálló épületét – amelyet katonai célokra is használtak - alakítanák át. A 845 négyzetméter alapterületű épületnek színpada és nézőtere is van, így alkalmas lenne színházi előadások bemutatására.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása