Siófokon a 100 éves Csárdáskirálynő - Folytatódik a turné

Júniusban Münchenben startolt a Budapesti Operettszínház jubileumi "A Csárdáskirálynő 100" c. turnéja, amelynek első itthoni állomása Siófokon, Kálmán Imre szülővárosában lesz.

Az előadást a Nagyon Balaton rendezvénysorozat keretében július 17-én és 18-én láthatja a közönség.

 

csardaskiralyno-100

 

Kálmán Imre legismertebb és legtöbbet játszott operettje, A Csárdáskirálynő 2015-ben ünnepli századik évfordulóját. Az 1915-ös bemutató óta a világot meghódító magyar operett több felújítást is megélt, a Budapesti Operettszínházban és több más teátrumban is.

 

Az Operettszínház Csárdáskirálynője 2002-ben, Kerényi Miklós Gábor rendezésében újult meg – a friss, mai felfogásban színpadra állított előadás sikere pedig azóta is töretlen. A produkció nem csak Magyarországon, de külföldön is népszerű  - vendégszerepelt Tokióban, Rómában, Tel-Avivban, Amszterdamban, Baden-Badenben és Berlinben, valamint koprodukcióban láthatta a prágai és a bukaresti közönség is.

 

Július 17-én és 18-án Kálmán Imre szülővárosában, Siófokon látható a jubileumi előadás, a Kálmán Imre Kulturális Központ szabedtéri színpadán. A főbb szerepekben: Fischl Mónika, / Lukács Anita, Dolhai Attila / Boncsér Gergely, Dancs Annamari / SZendi Szilvi, Kerényi Miklós Máté / Szabó Dávid, Földes Tamás, Faragó András, Csere László és Kállai Bori látható. Az előadás karmesterei Maklári László és Balassa Krisztián.

 

csardaskiralyno-100 2 

Az elmúlt száz évben számtalan primadonna, bonviván, szubrett és táncoskomikus vált népszerűvé A Csárdáskirálynőnek köszönhetően, melynek jubileumi évét a Budapesti Operettszínház nagyszabású turnéval ünnepli. Tavaly új díszletet, a jubileumi évben pedig Füzér Anni tervezőnek köszönhetően art deco stílusú, új jelmezeket kapott az előadás, amely folyamatosan úton lesz 2015-ben.

 

A jubileumi turné külföldi állomásai közül kiemelkedik München és Omán, míg belföldön az ország szinte minden nagyvárosában találkozhat a közönség a darabbal. Kálmán Imre legendás műve Siófok után, augusztusban a tokaji Zempléni Fesztiválon, majd Baján, a Szentháromság téren látható. Augusztus 20-án Hódmezővásárhelyen az ünnep tiszteletére a város ajándékaként kerül a közönség elé rendhagyó formában, szinte díszletek nélkül az operett.

 

A tervek szerint ezt követően egy kolozsvári vendégjáték következik, majd november közepén három alkalommal Ománban, a maszkati operaházban adja elő a társulat A Csárdáskirálynőt, ami Lőrinczy György, a Budapesti Operettszínház főigazgatója szerint "komoly kihívást jelent a jelmezrészleg és a rendező Kero számára is, ugyanis semminek sem szabad kilátszani a hölgyeknél, sem lábnak, sem a dekoltázsnak, ezen kívül tilos puszilkodni és ölelkezni is". A teátrum igazgatója azt is elárulta, szeretnék kitolni a "Csárdás évadot" 2016 novemberéig, mert a mostani 100. születésnap a bécsi ősbemutató dátuma volt, ám a magyarországi premierre egy évig várni kellett, az Oprettszínház azonban erről az évfordulóról is szeretne méltó módon megemlékezni.

 

Forrás: Budapesti Operettszínház, kulturkozpont-siofok.hu

 

 

süti beállítások módosítása