Weöres-versből rendezett kisoperát Balázs Zoltán

Sáry László: Remek hang a futkosásban című félig komoly operáját a Maladype Színház és a Qaartsiluni Ensemble koprodukciójaként mutatták be július 15-én Szombathelyen, a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztiválon. 

 

Az alkotók ajánlója a produkció elé:

 

Szöveg és zene egymásra találása Sáry László: Remek hang a futkosásban című kisoperája. Sáry előtt aligha jutott eszébe bárkinek egy opera alapjául egy Weöres Sándor-verset venni, a Téma és variációkat operaszövegkönyvnek választani.


A „félig komoly opera” műfaji meghatározás azt jelenti, hogy az egy órás műben minden másképp zajlik, mint egy megszokott operában. Miközben könnyesre neveti magát a közönség a szöveg csattanóin és a zenei poénokon, mindaz, ami Sáry művében létrejött, szívszorító és katartikus, és tökéletesen kifejezi a jelen kor hangulatát.

 

Remek hang proba2

Fotó: Toldy Miklós

 

Az előadás különlegessége abban rejlik, hogy a Qaartsiluni Ensemble és a Maladype Színház a kezdetektől a művészek és a közönség kreatív együttgondolkodására alapozva, a közönséget partnerként bevonva építik fel az estét. A szokatlan hangzás alapját az ütősök adják, amihez – kitelesítve az összművészeti kuriózumot – énekesek és a Maladype Színház színészei csatlakoznak. A darabot Balázs Zoltán rendező, a Maladype Színház művészeti vezetője rendezi, aki nem először találkozik Weöressel és Sáryval. (Korábban Weöres Sándor Theomachia című darabját rendezte Béres Ilonával a főszerepben, Sáryval való alkotói kapcsolata pedig több, mint tíz évre nyúlik vissza.)


A közelgő 75. születésnapját ünneplő Sáry László műve a zenei és színházi élet örömteli és újbóli Weöres-felfedezését, a zeneszerző méltó ünneplését, valamint a kortárs zeneművészet és színházművészet ritka együttállásait kínálja közönségének. A bemutatóhoz Sáry László workshopja és a szerző kottáit bemutató utazó kiállítás is kapcsolódik, amely a produkcióval együtt ősszel fesztivál turnéra indul.

 

Sary proba 05

Fotó: Tábori Ádám

 

Sáry László: Remek hang a futkosásban
félig komoly opera 12 képben
Weöres Sándor: Téma és variációk című versére


A Maladype Színház és a Qaartsiluni Ensemble koprodukciója


Huszárik Kata, Szilágyi Ágota – ének, próza
Duffek Ildikó, Kéringer László – ének
Petrovics Anna, Rákóczy Anna – fuvola
Rozmán Lajos – klarinét
Borbély László – zongora


Zenei vezető: Rozmán Lajos
Rendező: Balázs Zoltán

 

Bemutató: 
2015. július 15. szerda, 20.00
Weöres Sándor Színház, Szombathely
Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál keretében

 

 

süti beállítások módosítása