"Szörényi és Bródy megérdemli" - Rosta Mária az új István, a királyról

A Zikkurat Produkciós Iroda vezetője a Mandinernek többek közt arról mesélt, hogyan lett belőle a Szörényi-Bródy színpadi életmű egyszemélyes gondozója, miért utálta eredetileg Alföldi Róbertet, és miért van szükség idén augusztusban egy újabb királydombi István, a király bemutatóra. Lapszemle.

 

A Mandiner cikkéből:

 

Rosta Mária a kérdésre elmondta: az augusztusi, legújabb királydombi István, a király-bemutatót a kerek évfordulók indokolják. Szörényi Levente már betöltötte, Bródy János pedig jövőre lesz hetven éves. "Egyébként nem okoz örömet kétévente összehozni egy új Istvánt. Nagyon nehéz. A hetven év viszont fontos évforduló: a két fiú most már tényleg érzi, hogy megöregedtek, viszont van még egy lehetőség, hogy visszakerüljenek a darabba. Szóval nem bőrlehúzásról beszélnék. Megérdemlik, hogy ott álljanak a Királydombon, újra az Istvánban. Nincs vivő szerepük a darabban, de azt az egy-egy nótát fontos, hogy elénekeljék. A közönség meg imádja" - mondta a producer.

 

A tavalyi, Alföldi-féle előadás kapcsán elmesélte, már a huszadik évfordulón érezte, hogy vérfrissítés kellene a darabnak, máskülönben beragad abba a "kosztümös-poros" közegbe, amely felé tartott. "Felkértem a rendezésre az akkor 35 éves Alföldi Róbertet. Nemet mondott. De utáltam érte! A huszonötödik évfordulóra szervezett Társulatban aztán elvállalta a zsűrizést, s a harmincadikra pedig aztán az István-rendezést is. Akárcsak a többi rendező, ő is hozzátett a darabhoz. Az adott lélektani pillanatban, öt év Nemzeti Színház után rendezte az Istvánt a kor és a saját ízlése szerint. Ma is úgy látom, hogy akkor Alföldi volt a megfelelő ember" - hangsúlyozta. 

 

Rosta Mária szerint idén, amikor is a klasszikus szereposztással kerül színpadra a mű, amolyan koncertszínház lesz, Novák Péter a tökéletes választás a feladatra. 

 

rosta maria

Fotó: Illyés Tibor/MTI

 

"Engem ez a műfaj sosem hozott lázba. Amikor '84-ben Szegeden játszottuk az István, a királyt, az már a mi Fonográf Gmk.-nk és Szeged közös produkciója volt, de az igazat megvallva az sem volt több playback show-nál, hakninál. Az első igazi István, a király viszont Kerényi Imre érdeme. Ő rendezte meg a Nemzeti Színházban 1985-ben úgy, hogy kiderült: az István nem csak rockdalok egymásutánja, hanem valódi darab, amely szól is valamiről. Onnantól kezdett érdekelni. Amikor tehát 1983-ban, a Fonográf klub kapcsán megismerkedtem Szabolccsal, Leventével és Bródyval, a munkásságukat sem ismertem. Nekem ők nem voltak kamaszkori idoljaim: engem mindig a klasszikus zene érdekelt" - árulta el a Zikkurat vezetője.

 

Rosta Mária a szerzőkkel való kapcsolatáról is vallott: "Bródy egyszerű képlet. Az első pillanatban olyan volt, amilyen ma is. Letisztult, követhető, változatlan identitású ember, változatlan célkitűzésekkel és intelligenciával. Tisztán olvasható könyv, nincsenek benne meglepetések. (...) Szörényi Levente aztán nem egyszerű képlet. Rettenetesen sokat változott, amióta ismerem. Emberileg is, de szerintem a színpadi művei is mind jobbak, mint az István. Átkomponáltabbak, zenedramaturgiailag is jobbak. Persze nem csoda, hogy az István lett a legnépszerűbb: megfelelő lélektani pillanatban jóval többet mutatott önmagánál 1983-ban, ráadásul mind közül ez a legbefogadhatóbb."

 

A producer azt is elmondta, nem biztos benne, hogy ez az utolsó István, de tény, hogy most nem látja a következő lépést. "Eddig mindig láttam. A színpadi műveket viszont semmiképp sem engedtem el. Amit igen, az az Illés. (...) Az idei királydombi bemutató egyébként nem csak a fiúk miatt fontos: Varga Miklós miatt is. Ő énekelte fel az eredeti Istvánt, de nem lehetett ott a Királydombon '83-ban. Koltay Gábor úgy döntött, hogy csak a hangját kölcsönözheti, a színpadon, a filmben nem ő látszik majd. Most viszont megadatik neki, hogy ott álljon és élőben énekelje az általa híressé tett szerepet. Nagy elégtétel ez neki. Meg is érdemli" - mondta Rosta Mária.

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

süti beállítások módosítása