Rita Moreno és Cicely Tyson a Kennedy Központ díjazottjai között

 

George Lucas, Cicely Tyson és az Eagles is szerepel a washingtoni Kennedy Központ idei díjazottjai között, akik december elején vehetik át az amerikai kulturális élet egyik legrangosabb kitüntetését.

A Star Wars-filmek atyja, a szakmájában úttörőként ünnepelt színésznő és a legendás rockegyüttes mellett Rita Moreno színésznő, Carole King énekes-dalszerző és Ozava Szeidzsi japán karmester kapja meg idén az intézmény rangos elismerését.

 

george-lucas-cicely-tyson-rita-moreno

George Lucas, Cicely Tyson, Rita Moreno


A John F. Kennedyről elnevezett kulturális központ a hagyományokkal szakítva idén nem öt, hanem hat olyan rendkívüli embert ismer el díjával, akik sokat tettek az amerikai kulturális élet színesítéséért. A kitüntetettek tiszteletére nagyszabású gálaműsort rendeznek december 6-án Washingtonban, ahol az amerikai előadóművészek és hírességek színe-java fogja köszönteni a díjazottakat. 

 

A nagysikerű Csillagok háborúja- és Indiana Jones-filmsorozatokat jegyző 71 éves Lucast a vizuális trükkök és a hangminőség javítását célzó technológiai újítások úttörőjeként is tisztelik. Nyugdíjba vonulására készülve a rendező két évvel ezelőtt eladta filmvállalatát a Disney cégnek. Jelenleg a mozis relikviáinak szentelt chicagói múzeum létrehozásán dolgozik.

 

A 83 éves Moreno, akit színésznőként és énekesnőként a Broadway-n és több mint negyven nagyjátékfilmben láthatott a közönség, pályafutása során a showbiznisz összes jelentős díját - egy Oscart, egy Tonyt, két Emmyt és egy Grammyt - bezsebelte. A Puerto Ricó-i származású művész nemrég fejezte be új albumát és egy független filmben láthatja hamarosan a közönség.

 

A 90 éves Cicely Tysont, aki elsősorban erős fekete nőket szokott megformálni a filmvásznon, Oscar-díjra jelölték az 1972-es Csibész című filmben nyújtott alakításáért. A művész szeptemberben tér vissza a Broadway-re, ahol James Earl Jones lesz a partnere a The Gin Game című darabban.

 

Carole King mindössze 17 éves volt, amikor megírta a toplistákat meghódító első slágerét, a Will You Love Me Tomorrow-t. A most 73 éves énekes-dalszerzőt harminc évvel ezelőtt iktatták be a Dalszerző Hírességek Csarnokába. King nevéhez olyan slágerek fűződnek, mint a The Loco-Motion, a One Fine Day és az I'm into Something Good.

 

A világszerte több mint 120 millió albumot eladó Eaglest minden idők egyik legnagyobb hatású amerikai rockbandájaként tartják számon. Az együttes Their Greatest Hits 1971-1975 című korongja minden idők második legnagyobb példányszámban elkelt lemeze Michael Jackson Thrillerje után.

 

A 79 esztendős Ozava Szeidzsi majdnem három évtizedig volt a Bostoni Filharmonikusok zeneigazgatója, majd a Bécsi Állami Operaháznál töltötte be ugyanezt a posztot. Egész testét mozgósító vezénylési stílusáról ismert, aminek következtében egy koncerten meg is sérült. Több mint húsz évvel ezelőtt zenei fesztivált alapított Macumoto városában. A rendezvény ma már az Ozava Szeidzsi Macumoto Fesztivál nevet viseli.

 

süti beállítások módosítása