Debütál a Kazohinia - Sopsits Árpád rendezése Gyulán

A Kazohinia című regény színpadi adaptációját Gyulán tekintheti meg először a közönség.

Ajánló a darab elé:

 

Gyulán született a XX. század egyik legkülönösebb és legrejtélyesebb, mára kissé elfeledett írója Szathmári Sándor, akit a magyar Wellsnek és Orwellnek is neveznek. Legismertebb műve, a Kazohinia című szatirikus regénye hasonló a Gulliver történethez, arról szól, hogy a különböző társadalmakban mik a buktatók, miért nem működnek jól. Az angol humorral megírt utópisztikus szövegből most készül először színpadi adaptáció Vörös István dramaturg és a rendező átdolgozásában. Az izgalmasnak ígérkező bemutatót Sopsits Árpád rendezi kiváló színészek közreműködésével. Az előadás külön érdekessége, hogy a nézők a játékhoz egészen közel, a színpadon foglalhatnak helyet.

 

 

Sopsits Árpád a darabról:

 

 

A darab sajtótájékoztatóján Sopsits Árpád rendező megjegyezte, a művet nem volt egyszerű színpadra vinni, ugyanis nincs klasszikus értelemben vett drámaisága.

- Ez egyszerre antiutópia, ugyanakkor egy gyilkos szatíra is az akkori társadalomról, de a mairól is. Ebből a szempontból a regény nem vesztette el az aktualitását – emelte ki Sopsits Árpád.

 

Mint a rendező kifejtette, az epizódokat gondosan választották ki, aminek eredményeképpen a 387 oldalas regényből egy 60 oldalas darabot csináltak. A produkció első része antiutópiát, míg a második inkább társadalmi szatírát jelenít meg. Sopsits Árpád hozzátette, a férfi-női szál nagyobb hangsúlyt kap majd a színpadi verzióban, mint a regényben. 

 

gyulai

 

- A teljes mű még inkább felfedi egy olyan társadalomnak a lehetetlenségét, amire egyszerre vágyunk, de amiben borzasztó élni, mert az ember kiszolgáltatott egy másik társadalomnak. Ez a hinek és a behinek világa – mesélte a rendező, majd hozzátette, készíteni fognak egy szótárt is a könnyebb értelmezés végett, Szathmári Sándorugyanis sokszor kitalált szavakat használt regényében.

 

A tervek szerint az ősbemutató rendhagyó helyszíneken zajlana. Az előadás a tószínpadon kezdődne, majd átvándorolnak az Almásy-kastély cselédszárnyára, s végül vissza a tóhoz.

 

A darabban visszatérne a Hold foglyai színészgárdájának nagy része, így például Orosz Ákos, Jászberényi Gábor, Zsigmond Emőke és Lendváczky Zoltán, de szerepet kapna Mészáros Blanka és Kovács Vanda is. Sopsits Árpád azt is elárulta, hogy az olvasópróbák június 8-án, Budapesten kezdődnek majd, s valamikor a hónap közepén érkezik Gyulára a csapat.

 

süti beállítások módosítása