"Kinyitom a szemem és ami körülvesz, színház" - Ardai Petra válaszolt

Július 25-én mutatják be a Zsámbéki Színházi Bázison a Kompánia Színházi Társulattal és a holland Space Theater-rel koprodukcióban a 'Lüzisztráté keresése - Nők a Zsámbéki-medencében' c. előadást. Ardai Petra rendezőt a Magyar Narancs kérdezte.

 

A Magyar Narancs cikkéből:

 

"Dokumentarista színházat csinálok a valóság és a fikció határán. A múlt és a jövő közé beékelődő, megfoghatatlan pillanatot, a legaktuálisabb jelent próbálom megragadni. Kinyitom a szemem, és ami körülvesz, színház, egy 24/7 végtelen történetáradat, sorsmese. A körülöttünk lévő emberi történeteket fejtem meg és bontom ki a közönséggel. Személyes kapcsolatba hozom mások életét. Komoly társadalmi problémákat hozok emberközelbe, teszek személyessé. A közönség nemcsak nézi, hanem beleéli magát a helyzetbe. Nem magyarázok, nem moralizálok, hanem arról kérdezek, amire kíváncsi vagyok, amire még nem tudom a választ. Az előadásaim olyanok, mint egy jó beszélgetés. Lehetnek a köztérben vagy színházban, lehet színházi túra, multimédiás előadás, koncert, hangjáték vagy egy monológ. A forma egy a jelentéssel. Mindezt humorral, könnyedén és szeretettel" - vallja Ardai Petra.

 

Ardai Petra

Fotó: origo.hu


A holland Space Theater rendezője nyári magyarországi munkáiról szólva elmondta, a Stereo Akttal, Boros Martinnal dolgoznak egy európai projekten, Hallgatlak! - We Hear You címmel. A témája: hogyan kell panaszt tenni? Hogyan kell hallatni a hangunk? Hogyan leszünk hallhatók? Össz-európai turnéra indulnak "panasztaxijukkal", egy speciális riksával.  A kérdés: hogyan válhatunk passzív áldozatok helyett aktív főszereplőivé a sorsunknak. Első állomásuk a Sziget Fesztivál lesz.

 

"Ugyanezzel a kérdéssel, de teljesen más megközelítésben foglalkozik a Keressük Lüzisztrátét című előadás, amit Zsámbékon rendezek. Egy remélhetőleg tradícióvá váló, visszatérő performansz, sit com interjú színházművészek, zenészek és a Zsámbéki-medencében élő nők közreműködésével. Egy örömünnep. Az előadás, amelyet a Norvég Civil Alap támogatott és a Zsámbéki Bázison mutatunk be július 25-én és 26-án, egy hosszú távú projekt része, mely a helyi tehetetlenséget, a munkahelyi státuszból, a társadalmi, gazdasági vagy más élethelyzetekbő̋l következő̋ kirekesztettséget hivatott enyhíteni. Görög dráma, helyi sorstörténetek, női blues, egy hosszú vacsora, amely alatt megismerhetjük egymást" - számolt be Ardai Petra.

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

 

süti beállítások módosítása