"Ez a beállítás tökéletesen hamis" - Szabó László nyilatkozatára reagál Ascher Tamás

 

A Teátrumi Társaság titkára úgy véli, felesége szenátusi meghallgatásán megfenyegette családját a Színművészeti egykori rektora. Ascher Tamás reagált a vádra.

 

A 168 Óra szombaton megjelent interjújában Szabó László, a Teátrumi Társaság titkára, a Nemzeti Színház kommunikációs vezetője (nemrég a a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökévé is megválasztották) elmondta, felesége, Papp Csilla (tavaly decemberben nevezte ki a miniszterelnök az SzFe kancellárjának, ám a támadások miatt visszalépett) többek között azért perli a Színház- és Filmművészeti Egyetemet, mivel szenátusi meghallgatásán Ascher Tamás megjegyezte, "a facebookos képeik alapján nagyon helyesek a gyerekeik".

 

Szabó László az interjúban hozzátette: "a Keresztapában ez a mondat úgy folytatódna: ja, és vigyázzanak rájuk, kár lenne értük. (...) Lehet ízlésbeli, értékbeli, politikai, szakmai kifogásokat felhozni. De a gyerekeit így hozni szóba egy meghallgatáson egy háromgyerekes anyának?! Hát mi köze Aschernek a gyerekeinkhez? Ráadásul a jelen levő rektor, M. Tóth Géza, meg Máté Gábor, Szász János, Bárdos András, Novák Eszter és sokan mások asszisztáltak ehhez."      

 

aschertamas

 

 

Ascher Tamás reakciója:  

 

Szabó László múlt heti 168 órás interjújában drámaian ecseteli, hogy feleségét, Papp Csillát sérelem, sőt fenyegetés érte a Színház- és Filmművészeti Egyetem szenátusi ülésén, mikor kancellári kinevezésével kapcsolatban bemutatkozott. A fenyegetést én követtem volna el, mikor így szóltam: „Egyébként a facebookos képek alapján nagyon helyesek a gyerekei.”  

 

Szabó László szerint „a Keresztapában ez a mondat úgy folytatódna: ja, és vigyázzanak is rájuk, kár lenne értük”. Majd így kommentálja az idézett mondatot: „Lehet ízlésbeli, értékbeli, politikai, szakmai kifogásokat felhozni. De a gyerekeit így szóba hozni a meghallgatáson egy háromgyerekes anyának?! Hát mi köze Aschernak a gyerekeinkhez?”  

 

Ki kell jelentenem, hogy ez a beállítás tökéletesen hamis.

 

A bemutatkozó beszélgetésen néhány mondattal korábban maga Papp Csilla hozta szóba a gyermekeit. Fontosnak találta elmondani: „Három gyönyörű gyerekem van.”  Erre reagáltam, természetesen mindenféle fenyegető szándék nélkül, sőt valóban elismerően. Azt fogalmaztam meg, hogy ha már szóba került a család, mi máshol látunk problémát családi vonatkozásban, nevezetesen: hogyan képviselheti az egyetem érdekeit őszintén, akinek a férje a Magyar Teátrumi Társaság titkáraként részt vesz az egyetemünk elleni rágalomhadjáratban, és minden lehetséges fórumon ellenünk foglal állást?  

 

Nem hiszem, hogy Szabó László ne tudná pontosan, hogy erről szólt a vita. A hamis, mesterségesen dramatizáló beállítás neki, a kommunikációs szakembernek nyilván nem okoz nehézséget. Egy ügyesen megválasztott mondatot színez ki, elterelve a figyelmet a rendkívül komoly, háromórás meghallgatás egyértelmű tanulságairól.  

 

Egyébként a szenátusi ülésekről hangfelvétel készül, ez bizalmas. Napokkal később aztán legépelik a szöveget, ez is bizalmas. Nem tudom, hogyan juthatott hozzá Papp Csilla a szöveghez, legálisan biztosan nem. Így idézni sem idézhetett volna belőle, ügyesen szemezgetve.  

 

Többen javasolták, hogy a szenátusi meghallgatás szövegét tegyük föl az internetre. A szövegből egyértelműen kiderülne, milyen összefüggésben hangzottak el a kérdések, és hogy a szenátus felelősséggel, soha nem sértően kérdezett. Természetesen az is kiderülne, mekkora volt a jelölt felkészültsége és jogosak-e a „morális megfontolások”, amelyekre való tekintettel állítása szerint perelni készül.  

 

Nem hoztuk nyilvánosságra a meghallgatás szövegét, már csak tapintatból sem, meg hogy ne kekeckedjünk fölöslegesen. Naivitás volt, lehetőséget adtunk a hamis, manipulatív beállításra.  

 

Ascher Tamás

 

süti beállítások módosítása