Norvég és román énekes győzött Domingo Operalia dalversenyén

Norvég és román énekes győzött vasárnap Londonban, a Királyi Operaházban a Operalia énekversenyen, amelyet a fiatal tehetségek ösztönzésére indított el Plácido Domingo spanyol operaénekes.

A női mezőnyből a 28 éves norvég szoprán, Lise Davidsen vitte el a pálmát. A 25 éves román tenor, Ioan Hotea pedig a férfiak közül emelkedett ki előadásával az egy héten át tartó versenyen.

 

Davidsen frissen végzett a Dán Királyi Opera Akadémián, hamarosan a müncheni operában debütál Ortlinde szerepében Richard Wagner A valkür című operájában.

 

domingo-operalia-2015-winners-lise-davidsen-and-ioan-hotea

Fotó: Alastair Muir

 

Hotea Tibald szerepét játszotta tavaly a Párizsi Nemzeti Operában műsorra tűzött Bellini-műben, a Rómeó és Júliában. A tenor korábban a Bukaresti Nemzeti Operában énekelt, Wiesbadenben pedig fellépett Mozart Cosí fan tutte című vígoperájában is.

 

"Mindig is nagy érdeklődéssel fordultam az ígéretes fiatal énekesek felé. Tudom, hogy nagy nehézségekkel kell megküzdeniük pályafutásuk kezdetén" - mondta el a 74 éves Plácido Domingo. 

 

A világsztár tenor 1993-ban alapította a tehetségkutatót, amelyet évente más-más országban rendeznek meg. A zsűriben a világ rangos operaházai, egyebek mellett a Metropolitan Opera, milánói La Scala, a madridi Királyi Opera, a Los Angeles-i Opera, és a Bécsi Állami Opera képviselői, valamint korábbi versenyek győztesek foglalnak helyet, idén olyan nagy nevek, mint Rolando Villazon, Erwin Schrott, Nina Stemme et Sonya Yoncheva.

 

Plácido Domingo az énekversenyen segíti a versenyzők felkészülését, és hagyományosan ő vezényel a döntőben.

 

Az Operalia olyan világsztárok nemzetközi karrierjének adott lendületet, mint Rolando Villázón, Elizabeth Futral, Joseph Calleja vagy Erwin Schrott. Az énekversenyt 2009-ben a Pécs Európa Kulturális Fővárosa program részeként, Budapesten és Pécsett rendezték meg. 

 

Augusztus 22-én - már harmadik alkalommal - Győr ad otthont az Operalia díjazottjainak részvételével zajló operagálának. A Voices of 2015! koncerten az idei meghívott londoni díjazottak mellett Stefan Pop sztártenor is fellép, aki 2010-ben volt az Operalia első helyezettje.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása