"Nem felejtünk" - Koltai Tamásra emlékezik a Magyar Színházi Társaság

A Magyar Színházi Társaság a neves kritikusra, Koltai Tamásra emlékezik az alábbi sorokkal.                                 

ltatt

 

Döbbenet és csend: váratlanul elhunyt Koltai Tamás. Tamás, akinek ősz fejét ott láthattuk a közelmúlt minden fontos színházi eseményén - két héttel ezelőtt is találkozhattunk vele az Armel fesztiválon. Tamás, akit sokan szerettek, nem kevesebben erős ellenszenvvel figyelték szókimondó, következetes közírói munkásságát. De tudását, lelkesedését, a szakma iránti elkötelezettségét mindenki elismerte.

 

Nekünk is sok vitánk volt vele, gyakran gondoltunk mást ugyanazokról a dolgokról, nagyon gyakran ugyanazokból a premisszákból kiindulva, és erre a tér és az idő adott lehetőséget, számosat, hiszen ott bábáskodott a Magyar Színházművészeti Szövetség Kritikus Tagozatának létrejöttén, majd sokáig elnöke volt. Részt vállalt a jogutód Színházi Társaság kialakításában és elindításában. Választmányi, majd elnökségi tagként lelkesen vett részt kuratóriumi munkákban, anyagok létrehozásában. 1990-ben azok között volt, akik támogatták: vidéken, és mindig más-más városban legyen az Országos Színházi Találkozó. Sőt, fel is vállalta, hogy az első, kaposvári találkozóra ő válogasson.

 

A POSZT-tal szemben a kezdetektől erősek voltak a fenntartásai akkor is, amikor részt vett a munkában, akkor is, amikor – rendszeresen – a fesztivál kezdetén hosszú írásban tudatta velünk miért VOLT rossz az épp kezdődő fesztivál. De mindig tudtuk: nem bántani, segíteni akar. Nem engedett az általa jónak tartott minőségből, nevelt színházi embereket, közönséget egyaránt.

 

Bár az utóbbi időben egyre gyakoribbak lettek kritikái a Színházi Társasággal szemben, tudtuk, mindig számíthatunk rá. Hiányozni fogsz a Társaságnak, az embereknek, akik dolgozhattak veled, akikkel vitatkoztál, akiket megpróbáltál meggyőzni a magad igazáról, és akik megpróbáltak győzködni a magukéról.

 

Nem felejtünk.

 

Magyar Színházi Társaság

 

süti beállítások módosítása