Katolikus és hindu párbeszéd a Salzburgi Ünnepi Játékokon

Idén a hindu zenét állították a középpontba a Salzburgi Ünnepi Játékokon, az Ouverture spirituelle című szakrális zenei koncertsorozat a keresztény és a hindu hagyományokból merít.

"Az idei előadásokkal egy olyan ajtót nyitunk ki, amelyen át egy másik világba tekinthetünk be" - mondta a koncerteket vezető Florian Wiegand.


Az Ouverture spirituelle az indiai kultúra megismeréséről és a spiritualitás valamint a művészet találkozásáról szól. Salzburgban öt zene-, színház- és táncelőadáson keresztül mutatják be a hinduizmus zenei világát és világítanak rá a vallási irányzat kulturális örökségére. A Kutijattam szanszkrit színházi előadás alkalmával harminc vagy akár negyven színész is egyszerre van a színpadon, bemutatják az észak-indiai klasszikus zenei stílust, a druhpad éneket, és az indiai klasszikus zenei előadásformát, a rágát. A koncertsorozatban a keresztény kulturális örökséget többek között Bach, Mozart és Beethoven miséinek bemutatásával jelenítik meg.

 

salzburger-festspiele

Fotó: salzburg.com


"Amikor az indiai zenét Salzburgba szerettem volna vinni, etno műfaji besorolás szerint beszéltek róla, hiába mondtam, hogy klasszikus zenéről van szó" - mondta Bettina Bäumer valláskutató, aki most örömét fejezte ki, hogy helyet kapott a Salzburgi Ünnepi Játékokon a hinduizmust világa.


Az előadásokat megelőző beszélgetésen a valláskutató úgy vélte, hogy a nyugati emberekben valamiféle arrogancia van az indiai zenével szemben, míg az indiaiak értetlenül állnak a keresztény zenei világ előtt. A koncert vezetője úgy vélte, ugyan a két kultúra közötti különbség jelentős, reméli, hogy az előadások a közönség számára teljes és átfogó képet nyújtanak a vallások kulturális hagyományáról.


A fesztivál Ouverture spirituelle című szakrális zenei sorozatát 2012-ben indították el. A nyitóévben a zsidó, majd a buddhista, tavaly az iszlám szakrális zene mutatkozott be a keresztény művek oldalán.


A Salzburgi Ünnepi Játékok programja ugyan már a múlt héten elkezdődött, a fesztivál hivatalos megnyitóját július 26-án rendezik, ekkor Rüdiger Safranski német filozófus és író tart beszédet, majd Wolfgang Rhim német zeneszerző 1992-ben debütált Mexikó meghódítása című zenedrámáját mutatják be.


A program augusztus 30-án fejeződik be, csaknem másfél hónap alatt összesen 188 előadást tartanak 44 nap alatt 12 helyszínen. Eddig már 225 ezer jegy fogyott.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása