Művészetek Völgye - Ősbemutatót tart az Ifjú Szívek Táncszínház

A kapolcsi Művészetek Völgyében tartja legújabb koreográfiájának, a megújult Felföldi levelek-nek az ősbemutatóját a pozsonyi Ifjú Szívek Táncszínház.

A külföldön is komoly sikereket aratott felvidéki magyar táncszínház Felföldi levelek című, megújult műsorának ősbemutatójára július 28-án, a Muharay udvarban kerül sor.

 

Az előadás eredetije még 2005-ben készült Petőfi Sándor, Bartók Béla, Kodály Zoltán és Márai Sándor írásainak felhasználásával. A magyar, szlovák, cigány és zsidó zenéket, táncokat felvonultató műsor csaknem száz előadást élt meg, több mint 30 ezer néző láthatta.
"Néha jót tesz, ha az ember megáll egy pillanatra és az évek alatt összegyűjtött tapasztalatait egy-egy témával kapcsolatban összegzi és újragondolja, ez az idő újra eljött" - mondta a megújult előadásról annak koreográfusa, Hégli Dusán.

 

ifju szivek

Fotó: parameter.sk


Az eredeti darabot tíz évvel ezelőtt ugyancsak bemutatták a Művészetek Völgyében, a társulat most úgy döntött, hogy a megújult koreográfiájú összeállítás ősbemutatójára is a kapolcsi fesztivált választják helyszínül, ahová tíz év után most először szerepel ismét az Ifjú Szívek.


"Az előadás nem csupán a Felföldi levelek néptánc-illusztrációja, a zene, a tánc, a színpadkép és gondolatiság egymást erősíti benne és így alkot egységes dramaturgiai szerkezetet" - mondta műsorukról az MTI-nek Brezovsky Andrea, a társulat marketing menedzsere. Hozzátette: az előadás során a nézők földrajzi és tánctörténeti szempontokat figyelembe véve járhatják be a történelmi Felföld vidékeit, megtapasztalva az egyes nemzetek tánckultúrájának egységességét.


Az Ifjú Szíveket 1955-ben pozsonyi magyar egyetemisták alapították. A félhivatásos művészegyüttesben az ezredfordulóig a néptánccsoport mellett énekkar és zenekar is működött, majd a társulat 2000-ben átalakult hivatásos táncszínházzá s 2010-től az Ifjú Szívek Táncszínház nevet viseli.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása