Hoppál Péter: "Járási szintig szeretnénk elvinni a kultúrát a gyerekekhez"

A kulturális alapellátás megszervezését tartja az egyik legfontosabb feladatának a kultúráért felelős államtitkár. Éppen ezért cél, hogy a kulturális egyenetlenségek ebben a kormányzati ciklusban eltűnjenek - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Hoppál Péter.


Magyarországon egy átlagember a nap 24 órájából mindössze 10 percet tölt el kultúrával - közölte a kultúráért felelős államtitkár. Hoppál Péter az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: ezért cél, hogy ebben a kormányzati ciklusban a kulturális egyenetlenségek eltűnjenek.

 

"Megpróbálunk változtatni a születési determináción, hogy ne a születésből következzen, kinek, milyen kulturális szokásai alakulnak ki. Meggyőződésünk, hogy az életminőséget nagyban befolyásolja, hogy gyermekkorban milyen kulturális szokásokat vesz fel egy állampolgár. Ha gyermekkorban valaki megszokja, hogy minden évben elmegy koncertre, hangversenyre, színházba, múzeumba és könyvtárba, akkor valószínűleg magasabb kulturális célokat, iskolai végzettséget és életszínvonalat tűz ki maga elé felnőttként. Ha ezzel az életminőségi faktorral a gyermek nem ismerkedik meg tizennyolc éves koráig, nehezebben veszi magára ezeket a kulturális szokásokat" - mondta az államtitkár.

 

hoppal

Fotó: fidesz.hu

 

"A kulturális alapellátás megszervezésének keretében már a járási szintig szeretnénk elvinni a kultúrát a gyerekekhez. Bár a megyeszékhelyeken és a fővárosban már jók vagyunk ebben, a célunk járási szintig megszervezni, hogy a gyermek hozzájuthasson a koncert, a múzeum és a könyvtár lehetőségéhez. Persze ehhez logisztikai támogatás is kell. Azokat a műfajokat, amelyeket csak a fővárosban láthatunk, fontos, hogy elérhetővé tegyük, tehát felhozzuk a gyermekeket az Operakaland-Kultúrkaland programra. Célunk, hogy már a fiatal korosztályt is megérintse, hogy színházba, múzeumba járni jó, és hogy a katarzis átélése egy olyan élmény, amely az életminőségünket növeli" - hangsúlyozta Hoppál Péter.

 

A kultúráért felelős államtitkár szerint ösztönözni kell az országos hálózattal rendelkező kulturális intézményeket, hogy tágabbra nyissák kapuikat, és növeljék a látogatószámot múzeumpedagógiai foglalkozások megszervezésével, hirdetéssel, kedvezményes jegyekkel.

 

"Elvárjuk a nagy kulturális intézményeinktől, hogy a kulturális alapellátásban vegyenek részt. Ha az állam a Magyar Állami Operaháznak odaad egy évben 9,4 milliárd forintot a működésére, akkor elvárja, hogy adjon vissza belőle azoknak a szegényebb rétegeknek vagy azoknak az egyébként operába nem járó családok gyermekeinek, akiknek ez a műfaj ismeretlen" - közölte Hoppál Péter.

 

Hozzátette: ugyanezt várják el a Nemzeti Múzeumtól, a színházaktól, a megyei jogú városok színházaitól, hogy indítják újra a tájolást vagy nyissanak gyerekbérletet is a színházukban. A kulturális alapellátásba apránként, szép lassan bevonják az összes kulturális, művészeti intézményt országszerte - tette hozzá.

 

Hoppál Péter közölte: azt kérte kollégáitól - és a kabinet is ezen dolgozik a szakmai főosztályokkal együtt - hogy egzakt indikátorokat, mérőszámokat állítsanak össze annak megállapítására, hogy 2015-ben kulturális fogyasztások szempontjából hol áll Magyarország.

 

Forrás: inforadio.hu

 

süti beállítások módosítása