Eszenyi Enikő Szentpéterváron rendezett

 

A Vera Komisszarzsevszkaja Színház 73. évadának utolsó bemutatóját július 25-én láthatta az orosz közönség.

A Vígszínház Mikve című előadásának májusi vendégszereplése után, Eszenyi Enikő Edward Albee 1961-62-ben írott drámáját - Nem félünk a farkastól (Who's Afraid of Virginia Woolf?) - állította színpadra a szentpétervári teátrumban Anna Vartanian főszereplésével. A bemutató után az előadás az idei szezonban még egy alkalommal, július 26-án volt látható.

 

Eszenyi

Fotó: Dömölky Dániel

 

A Vera Komisszarzsevszkaja Színház európai hírű társulat, amely 70 éve viseli a legendás színésznő, a színházalapító nevét, aki a híres rendező és díszlettervező Meyerhold vezető színésznője volt. A budapesti Vígszínház és a szentpétervári társulat évek óta szoros szakmai kapcsolatot ápol egymással. A két színház együttműködésének keretében 2014 októberében a szentpéterváriak a Helver éjszakája című előadással vendégszerepeltek Budapesten.

 

A színházat több mint 70 éve, a blokád legnehezebb időszakában, 1942 októberében alapították helyi színészek. Sokáig csak Blokádnak nevezték, majd a színház 1959-ben felvette a legendás drámai színésznő, Vera Komisszarzsevszkaja nevét, akinek az 1904-ben alapított, modern színdarabok és modern női szerepek (pl. Ibsen Babaház) bemutatását felvállaló színháza 1909-ig működött az épületben.

 

A színház a New European Theatre Action (NETA) tagja, folyamatosan bővíti nemzetközi kapcsolatait. Rendszeresen fellépnek külföldön, s fogadnak külföldi társulatokat, rendezőket.

 

Albee legismertebb darabját ritkán láthatja a szentpétervári közönség. A modern rendezést már a bemutató előtt nagy sajtóérdeklődés kíséri, több helyi és országos tévécsatorna számolt be a próbákról és készített interjút a magyar rendezővel.

 

Forrás: Színház.hu, fidelio.hu, kormany.hu

 

 

 

süti beállítások módosítása