Tévedések vígjátéka Szegeden - Debütál Kero prózai rendezése

William Shakespeare Tévedések vígjátéka c. komédiája az idei Szegedi Szabadtéri Játékok második önálló bemutatója.

A produkció több szempontból is kuriózum a Dóm téren. Régen mutattak már be prózát a fesztiválon, az angol mestertől utoljára 13 éve játszottak drámát.

A Tévedések vígjátékának megrendezésére Kerényi Miklós Gábort kérték fel, akinek több mint száz estén játszották már rendezéseit a Szegedi Szabadtéri Játékokon. A Budapesti Operettszínház művészeti vezetője, a Rising Star tehetségkutató zsűritagja, számos színházi előadás rendezője az utóbbi években leginkább zenés darabjairól volt ismert, musicaleket, operetteket, sőt operát is rendezett többek közt a Dóm téren is. Prózai rendezése viszont már nagyon régóta nem került színre, így a Tévedések vígjátéka különleges előadás az ő életében is. KERO szerint a produkció igazi "örömszínház" lesz. Shakespeare korai vígjátéka lenyűgöző lehetőség a színészeknek, az alkotóknak és a nézőknek egyaránt, mivel mulattató történetében nagyon érdekes jellemek vonulnak föl miközben filozófiai mélységeket is felfedezhetünk a darabban.

A produkció szerepeire a Katona József Színházból, a Radnótiból, a Tháliából és a Vígszínházból is többen érkeztek Szegedre.

 

rkero
Az előadás látványvilágát Horgas Péter díszlet- és Füzér Anni jelmeztervezővel álmodta meg a rendező. Egy közel-keletinek ható városka életét jelenítik meg. A tér közepén forog majd egy hatalmas, útvesztő jellegű, gömbszerű spirál mely tulajdonképpen egy nyüzsgő bazár, helyet kap benne lakóház, török fürdő, örömtanya, sőt még kolostor is. Az árusok színes forgatagában pedig fellép majd egy zenekar is. Lesz, aki motoron érkezik, és a tükrök, csapóajtók csapdái között szinte artistaként kergetik sorsukat - és egymást - a színészek a számtalan statiszta között. Az előadás mozgástervező-koreográfusa Duda Éva, dramaturgja Lőrinczy Attila. A nyári produkció során Nádasdy Ádám fordítását használják.

A produkció kapcsán KERO kifejtette: Shakespeare többek közt abban zseniális, hogy a közösségi, politikai és a személyes konfliktusokat kiválóan tudja ütköztetni egy sztorin belül. A történet Efezusban játszódik, abban a városban, amely igen feszült helyzetben áll Szirakúzával, ahonnan viszont a színre lépők egy része érkezik. Mindeközben a valószerűtlen eseményekben dúskáló darab a szereplők őrült reakcióit mutatja be, a személyiség megkettőződésének illetve elvesztésének félelmetes pillanatait. Nevetséges és egyben tragikomikus helyzetek jellemzik majd a Tévedések vígjátékát, vágyakban, felfedezésekben és meglepetésekben gazdagon.

 

A próbákról képekben:

fotók: Dusha Béla 

1

1.

3

2.

6

3.

7

4.

8

5.

9

6.

5

7.

11 

8.

13

 

9.

12 

10.

16 

11.

14 

12.

15 

13.

17 

14.

18 

15.

20 

16.

19 

17.

21

18.

22 

19.

23 

20.

fotók: Dusha Béla 

 

Tévedések vígjátéka

 

 

Író: William Shakespeare
Rendező: KERO
 
Solinus Herceg Csuja Imre
Efezuszi Anthipolus Adorjáni Bálint
Szirakuzai Anthipolus Telekes Péter
Efezuszi Anthipolus Klem Viktor
Szirakuzai Dromio Molnár Áron
Adriana Pálmai Anna
Baltazár Jakab Tamás
Dr. Csipet Vajdai Vilmos
Első Kereskedő Pataki Ferenc
Második Kereskedő Szabó Győző
Örömlány Huzella Juli
 
Díszlettervező: Horgas Péter
Jelmeztervező: Füzér Anni
Dramaturg: Lőrinczy Attila
Mozgás: Duda Éva
Koreográfus: Duda Éva
Rendező Munkatársa: Bori Tamás
 
Bemutató: július 31., augusztus 1.
 

 

süti beállítások módosítása