85 éves Oleg Popov, a világ egyik leghíresebb bohóca

A világ egyik legismertebb bohóca, Oleg Popov orosz cirkuszművész 85. születésnapját ünnepelte pénteken választott otthonában, a németországi Nürnbergben.

popov2

 

Az örök nevettető szemében könnyek gyűltek, amikor néhány héttel születésnapja előtt Németországba települése óta, azaz közel 25 éve először látogatott vissza Oroszországba. Artistakollégái virággal és hatalmas tapssal köszöntötték Popovot a Fekete-tenger partján, Szocsiban. 
    

Oleg Popov 1930-ban született egy Moszkva melletti kis faluban, egy szegény családban. 14 évesen íratták be a moszkvai cirkusziskolába, ahol előbb kötéltáncos és zsonglőr lett, majd 19 évesen a bohóckarriert választotta. 
    

1956-ban utazhatott először külföldre: a szovjet rendszer úgy vélte, hogy a bohóc fellépése jó fényt vet rá a nagyvilágban. Turnéra küldték Nyugat-Európába, például Franciaországba, majd 30 év alatt bejárta Ausztráliát, az Egyesült Államokat, Japánt, Izraelt, Kubát is. Korábbi visszaemlékezései szerint nem utazgathatott szabadon a Szovjetunión kívül: nem léphetett ki a cirkuszból, állandóan figyelték.


    

A Szovjetunió összeomlása után Oleg Popov Németországban, második felesége, Gabriela hazájában telepedett le. 1991-ben kötöttek házasságot, aztán különböző társulatokban lépett fel. A legendás bohóc még néhány éve is évente hat hónapon át turnézott az Orosz Állami Nagycirkusszal. Főleg Németországban lépett fel, de Belgiumban, Luxemburgban és Hollandiában is szerepelt.
    

Öt évvel ezelőtt, 80. születésnapja alkalmából Vlagyimir Putyin orosz elnök is gratulált az idős nevettetőnek. Popov szerint egyes honfitársai árulónak nevezhetik. "Ez nagyon bánt engem. Hazámat, melyben őseim vannak eltemetve, soha nem árultam el, nem adtam vissza az orosz útlevelemet" - mondta akkor Popov, akit elmondása szerint a közönség tapsa tart fiatalon.


Oleg Popov 1979

    

"Ameddig gondolkodni tudok, amíg visz a lábam és emelni tudom a karomat, addig bohóc maradok" - beszélt hivatásáról és terveiről a művész.

 

Forrás: MTI, Színház.hu